Parlamentul Ungariei a ales un nou șef al statului

Parlamentul Ungariei a ales un nou șef al statului
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 feb 2024

Ungaria, care a pierdut-o pe emblematica președintă Katalin Novak după ce aceasta a acordat o grațiere într-un scandal de abuz asupra copiilor, i-a ales luni succesorul în parlament în încercarea de a pune capăt scandalului, relatează AFP și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tamas Sulyok, un jurist în vârstă de 67 de ani care a condus Curtea Constituțională din 2016, a depus jurământul în urma votului și va prelua funcția pe 5 martie, scrie Agerpres.

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme CITEȘTE ȘI Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

În Ungaria, președintele are un rol ceremonial.

Prima femeie care a ocupat această funcție în Ungaria, Katalin Novak, aleasă în martie 2022, a demisionat în urmă cu două săptămâni, recunoscând o „greșeală” în decizia de grațiere a complicelui unui pedofil.

Prim-ministrul Viktor Orban, care se confruntă cu cea mai gravă criză politică de la întoarcerea sa la putere în 2010, a descris el însuși plecarea acestei apropiate drept un „coșmar”.

Opoziția a denunțat alegerea lui Tamas Sulyok, spunând că este un candidat fără anvergură politică, iar câteva mii de persoane au demonstrat duminică la Budapesta pentru a cere ca șeful statului să fie ales prin vot universal direct.

Orban speră să pună astfel capăt scandalului, care a scos zeci de mii de oameni în stradă la jumătatea lunii februarie, o mobilizare la o scară nemaivăzută de un deceniu.

FOTO Britanicii de la MG au prezentat rivalul direct pentru Dacia Sandero CITEȘTE ȘI FOTO Britanicii de la MG au prezentat rivalul direct pentru Dacia Sandero

„Unitatea națională a fost zdruncinată de această decizie” de grațiere, a declarat liderul naționalist la radio săptămâna trecută, adăugând că doar demisia lui Novak și instalarea unui nou președinte ar putea „restabili unitatea”.

El a promis, de asemenea, să consolideze legislația privind protecția copiilor, inclusiv să solicite „teste care evaluează stilul de viață, devianța sexuală și aptitudinea psihologică” a celor care lucrează cu minori.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
presedinte