Partidul lui Erdogan cere la YSK anularea scrutinului de la Istanbul și organizarea unor noi alegeri muncipale în oraș

Partidul lui Erdogan cere la YSK anularea scrutinului de la Istanbul și organizarea unor noi alegeri muncipale în oraș
scris 17 apr 2019

Partidul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a depus în mod oficial un recurs prin care cere organizarea unor noi alegeri municopale la Istanbul, unde opoziția a obținut o victorie în scrutinul de luna trecută potrivit unor rezultate în continuare provizorii, relatează AFP.

”Am venit să ne depunem recursul extraordinar prin care cerem anularea alegerilor la municipalitatea metropolitană a Istanbului și organizarea unui nou scrutin”, a declarat marți vicepreședintele Partidul Justiției și Dreptății (AKP, islamo-conservator, la putere) Ali Ihsan Yavuz, scrie News.ro.

Yavuz, care a făcut aceste declarații în fața sediului Înaltului Comitet Electoral (YSK), la Ankara, a justificat acest demers afirmând că scrutinul a fost marcat de ”nereguli” și a anunțat că AKP a furnizat ”trei valize pline cu documente” care-i susțin acuzațiile.

Strategie în Polonia: transferul activelor fondurilor private de pensii în conturi de pensii individuale CITEȘTE ȘI Strategie în Polonia: transferul activelor fondurilor private de pensii în conturi de pensii individuale

Acest recurs extraordinar intervine la mai bine de două săptămâni după scrutinul municipal de la 31 mai și în contextul în care operațiuni de renumărare, în curs, la istanbul, sunt pe cale să fie finalizate.

Potrivit rezultatelor provizorii ale acestor alegeri municipale, AKP-ul lui Erdogan s-a clasat pe primul loc la nivel național, însă a suferit înfrângeri usturătoare, pierzând capitala Ankara și cel mai important oraș din țară, Istanbulul, pe fondul recesiunii economice.

Refuzând să-și recunoască înfrângerea la istanbul, Erdogan a denunțat ”nereguli” masive și comise, în opinia sa, în mod ”organizat”.

AKP susține că secții de votare au minimalizat numărul de voturi ibținute de către candidatul său, fostul premier Binali Yildirim, și că mai multe mii de de persoane au fost înscrise în mod ilegal în registre electorale.

viewscnt
Afla mai multe despre
recep tayyip erdogan
alegeri istanbul