Peste 5.000 de arestări, un record în istoria modernă a Rusiei, la manifestațiile pentru susținerea lui Navalnîi

Peste 5.000 de arestări, un record în istoria modernă a Rusiei, la manifestațiile pentru susținerea lui Navalnîi
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 feb 2021

Poliția rusă a procedat la peste 5.000 de arestări și a blocat centrul mai multor orașe - inclusiv al Moscovei - în timpul unor noi manifestații, în weekend, care au cerut eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi, iar Uniunea Europeană și Statele Unite și Canada au condamnat o folosire ”disproporționată” a forței de către poliție, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Secretarul de Stat american Antony Blinken a respins ”tactici brutale” ale poliției împotriva unor ”manifestanți pașinici”, scrie News.ro.

Thrillerul „The Little Things”, cu Denzel Washington și Rami Malek, a debutat pe primul loc în box office-ul nord-american CITEȘTE ȘI Thrillerul „The Little Things”, cu Denzel Washington și Rami Malek, a debutat pe primul loc în box office-ul nord-american

Diplomația rusă, a denunțat, în ceea ce o privește, un ”ameste grosolan” al Statelor Unite în ”afacerile interne” ruse.

Șeful diplomației europene Josep Borrell a ”deplâns arestări masive” și o ”folosire disproporționată a forșei” împotriva manifestanților și jurnaliștilor.

”Oamenii trebuie să aibă posibilitatea să-și exercite dreptul de a manifesta, fără  frica reprimării”, a denunțat el pe Twitter.

În capitala rusă, acoperită de un strat subțire de zăpadă, manifestanți și polițiști antirevoltă, desfășuați în masă, s-au jucat de-a șoarecele și pisica duminică, în ritmul unor consemne postate pe rețele de socializare de echipa lui Aleksei Navalnîi.

Centrul Moscovei a fost închis, începând din Piața Lubianka, unde se află sediul serviciilor ruse de securitate FSB, unde protestatrii sperau să se adune inițial.

Din cauza barajelor poliției, care a închis multe stații de metrou, ei s-au îndreptat către centrul de detenție în care este înacrcerat Aleksei Navalnîi, însă fără ca majoritatea să ajungă acolo, după care au revenit în centrul orașului.

Jurnaliști AFP au văzut mii de manifestanți defilând în centrul Moscovei și scandând ”Putin este un hoț!” și ”Libertate!”, însă numărul acestora este dificil de evaluat din cauza haosului.

5.000 DE ARESTĂRI, UN RECORD ÎN ISTORIA RUSIEI MODERNE

Echipa lui Navalnîi a anunțat duminică seara încheierea manifestației la Moscova.

”Le-am arătat cât de mulți suntem!”, a subliniat echipa într-un mesaj postat pe Telegram, îndemnându-i simpatizanții să îl susțină pe Navalnîi la înfățișarea în justiție de marți.

Potrivit organizației nonguvernamentale (ONG) OVD-Info, specializată în monitorizarea manifestațiilor, cel puțin 5.289 de persoane au fost arestate în 88 de orașe, dar în principal la Moscova (1.712) și Sankt Petersburg (1.164).

Este vorba despre un număr-record ”în istoria Rusiei moderne”, subliniază OVD-Info.

Soția lui Aleksei Navalnîi, Iulia, a fost arestată de poliție și a fost eliberată câteva ore mai târziu.

Aleksei Navalnîi este vizat de multiple proceduri judiciare, pe care le denunță motivate politic.

Protestele sunt alimentate, de asemenea, de difuzarea unei anchete a echipei opozantului care-l acuză pe președintele Vladimir Putin de faptul că beneficiază de un imens ”palat” la malul Mării Negre, lucru pe care liderul de l Kremlin îl dezminte.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, un activist anticorupție și inamicul jurat al Kremlinului a revenit în Rusia la 17 ianuarie, după cinci luni de convalescență în Germania, în urma unei presupuse otrăviri cu un agent neurotixic de tip noviciok, o tentativă de asasinat de care îl acuză Vladimir Putin și FSB-ul.

viewscnt
Afla mai multe despre
arestari
rusia
navalnîi