Podgorica a căzut în plasa Beijingului cu autostrăzile. Muntenegru cere ajutorul UE pentru un împrumut contractat din China: „Ne vor lua terenuri”

Podgorica a căzut în plasa Beijingului cu autostrăzile. Muntenegru cere ajutorul UE pentru un împrumut contractat din China: „Ne vor lua terenuri”
scris 13 apr 2021

Muntenegru cere ajutorul Uniunii Europene (UE) pentru rambursarea unui împrumut contractat de la o bancă chineză. În caz contrar, avertizează vicepremierul Dritan Abrazovici, micuța țară balcanică riscă să fie nevoită să cedeze terenuri.

Datoria se ridică la 1 miliard de dolari, relatează cotidianul francez „Liberation”, preluat de Adevărul.

Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri

După ce a căzut în plasa Beijingului, Podgorica cere acum ajutorul UE. La 26 martie, ministrul muntenegrean de Finanțe a declarat că UE ar trebui să susțină Muntenegru în fața unor „influențe străine nocive”. Micuța țară balcanică, candidată la aderarea la UE, a contractat un împrumut de 1 miliard de dolari pentru construcția unei autostrăzi, iar acum nu mai poate rambursa datoria.

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Împrumutul a fost obținut de la China Eximbank, în 2014, pe când Muntenegru era condus de Partidul Socialist Democrat (DPS). DPS nu mai este la putere din august anul trecut, iar noul guvern de la Podgorica pledează pentru accelerarea procesului de aderare la UE. De fapt, Muntenegru este în prezent cel mai avansat candidat la aderare, cu trei capitole îndeplinite din cele 33 necesare. Țara speră să facă parte din blocul comunitar până în 2025.

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

Abrazovici a criticat împrumuturile fostului guvern, apreciind că predecesorii săi „au pus țara într-o poziție de dependență față de China”.

EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București

Împrumutul de 1 miliard de dolari era destinat construcției unei autostrăzi între Bar, pe coasta adriatică, și Boljare, în Serbia. Proiectul a fost atribuit unei companii chineze, și anume China Road and Bridge Corporation. Prima tranșă a rambursării este prevăzută pentru iulie. Dacă Podgorica nu va achita suma datorată, Beijingul va acapara terenuri din Muntenegru cu titlu de garanție.

viewscnt
Afla mai multe despre
podgorica
muntenegru
china
autostrazi