Poliția ucraineană confiscă servere de la o companie de soft fiscal, ”pacientul zero” al ultimului atac cibernetic

Poliția ucraineană confiscă servere de la o companie de soft fiscal, ”pacientul zero” al ultimului atac cibernetic
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iul 2017

Unitatea națională ucraineană de luptă împotriva infracționalității cibernetice din cadrul poliției a confiscat serverele unei mici companii aflate în centrul unui atac la nivel mondial cu un malware, după ce ”noi activități” au fost detectate la aceasta, a anunțat miercuri poliția cibernetică într-un comunicat, relatează The Associated Press.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Acest anunț provoacă temeri cu privire la faptul că hackeri aflați în spatele atacului cibernetic de largă anvergură de săptămâna trecută caută în continuare să provoace haos, scrie News.ro.

Firma de software fiscal M.E. Doc a fost percheziționată cu scopul de a ”opri imediat proliferarea necontrolată” a malware-ului.

Play, numărul 2 pe piața de telefonie mobilă din Polonia, vrea să atragă 1,23 miliarde euro prin listarea pe bursa de la Varșovia CITEȘTE ȘI Play, numărul 2 pe piața de telefonie mobilă din Polonia, vrea să atragă 1,23 miliarde euro prin listarea pe bursa de la Varșovia

Firma a trimis sau se pregătea să trimită o nouă actualizare, iar poliția a împiedicat orice alte pagube, a declarat o purtătoare de cuvânt a Poliției cibernetice, Iulia Kvitko.

”Experții noștri au oprit acest lucru la timp”, a subliniat ea.

Era neclar imediat cum sau de ce hackerii ar fi avut în continuare acces la serverele M.E. Doc.

Compania s-a aflat în centrul atenției autorităților și cercetătorilor în domeniul securității cibernetice după ce a fost identificată drept ”pacientul zero” al atacului care a paralizat computere ale mai multor companii multnaționale și a blocat bancomate, benzinării și filiale ale unor bănci în Ucraina.

Firma nu a răspuns unor mesaje AP, însă, în mai multe mesaje postate pe Facebook, a respins acuzații potrivit cărora securitatea ei slabă a contribuit la răspândirea atacului cu malware.

Șeful poliției cibernetice, colonelul Seghi Demîdiuk a declarat anterior pentru AP că proprietarii M.E. Doc vor fi dați în judecată, însă Kvitko a precizat că nu s-au operat arestări.

Sporind intriga, portmoneul bitcoin legat de hackerii care au dirijat atacul a fost golit cam în timp ce poliția făcea anunțul.

Un cercetător de la Kaspersky Lab, Aleks Gostev a scris pe Twitter că unii dintre banii digitali au fost trimiși către site-uri de stocare de text, sugerând un fel de declarație viitoare.

Oficiali ucraineni tocmai au început să evalueze pagubele atacului.

Ministrul Infrastructurii Volodimir Olelian a declarat pentru AP că ministerul evaluează la ”milioane” pagubele, precizând că sute de stații de lucru și două servere ale instituției au fost blocate.

Autoritățile urmează să estimeze amploarea și valoarea totală a pagubelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
servere
atac cibernetic