Polonia și China și-au inaugurat prima legătură feroviară, după modelul rutei comerciale eurasiatice ”Drumul Mătăsii”, un proiect care consolidează atât schimburile între Beijing și Varșovia, cât și între China și Uniunea Europeană (UE) și face parte din inițiativă chineză Noilor Drumuri ale Mătăsii (”Centura și Drumul”), lansată în urmă cu zece ani, relatează Euronews.
Această legătură feroviară nou stabilită permite produselor care ajung din China la Varșovia să fie descărcate eficient și distribuite atât pe plan local, cât și pe alte piețe europene, scrie News.ro.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Ea relevă eforturile strategice ale Chinei de a-și extinde rețelele comerciale la scară mondială și oferă Europei noi mijloace de a exporta produse către țări din Asia.
Președintele polonez Andrzej Duda sublinia, în cadrul unei vizite la Beijing, în iunie, importanța unor astfel de acorduri economice cu China.
Pentru moment ”se transportă încărcături de aparate menajere și echipamente mici”, declară directoarea Institutlui de Studii Asiatice de la Academia de Finașe și Afaceri din Vistula, Magdalena Rybicka.
Ea subliniază ”potențialul acestei rute în susținerea exportului de produse poloneze către China, mai ales în sectoare ca agricultura, în urma unor acorduri comerciale recente”.
China este al doilea partener economic și comercial al Poniei, însă piața poloneză este, pentru moment, nesemnificatvă pentru China.
Polonia vrea, astfel, să echilibreze o situație comericală foarte defavorabilă, subliniază Magdalena Rybicka.
OPORTUNITATE ECONOMICĂ
Un expert în politica internațională a Chinei, Radosław Pyffel, evocă implicații mai largi ale acestei conexiuni feroviare în privința Europei.
”Ne uităm la Euro 2024, iar multe întreprinderi care sponsorizează acest eveniment sunt întreprinderi chineze. Asta ne arată un lucru interesant, și anume că întreprinderile chineze intenționează să se dezvolte pe piața europeană și că este cu siguranță vorba despre o oportunitate comercială”, declară el.
Această legătură feroviară este totodată un semnal al unei creșteri a importurilor din China, dar și o speranță a creșterii exporturilor către această țară, de exemplu în domeniul mașinilor electrice.
Polonia nu se va afla în centrul acestui proces, consideră Radosław Pyffel, însă poate fi un element important al acestuia.
Alte țări - ca Ungaria, Italia și Spania - vor încerca, la rândul lor să atragă investiții din China, estimează el.
CITEȘTE ȘI Exemplarele de urs care trăiesc în fondurile cinegetice administrate de Romsilva depășesc de trei ori efectivul optimPROBLEMA IMIGRAȚIEI LA FRONTIERA CU BELARUSUL
Situația de la frontiera Poloniei cu Belarusul - pe care o traversează acest tren - ar putea să aibă un impact asupra bunei funcționări a legăturii, comentează o corespondentă Euronews, Magdalena Chodownik.
În pofida controversei în centrul căreai se află relațiile cu China - care întreține relații cu Rusia -, schimburile comerciale se consolidează”, notează ea.
Însă tesniunile dintre Polonia și Belarus s-ar putea dovedi problematice, în contextul în care Guvernul polonez nu exclude o închidere completă a frontierei cu vecinul său din est, în cazul în care criza migrației ia amploare, subliniază ea.