Polonia riscă sancțiuni UE fără precedent din cauza unor probleme în domeniul statului de drept

Polonia riscă sancțiuni UE fără precedent din cauza unor probleme în domeniul statului de drept
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 dec 2017

Comisia Europeană ar putea să declanșeze miercuri, după luni de avertismente, o procedură fără precedent împotriva Guvernului polonez, care a rămas surd la cererile acesteia vizând modificarea reformelor ei judiciare controversate, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Varșovia este convinsă că Bruxellesul se va mulțumi să facă doar încă un bilanț de etapă în reuniunea săptămânală, miercuri, pe tema ”amenințărilor sistematice” care apasă, apreciază ea, asupra independenței justiției în Polonia, scrie News.ro.

Bruxellesul ”probabil va activa” Articolul 7 al Tratatului UE, a declarat săptămâna trecută noul premier Mateusz Morawiecki, în marja unui summit european la Bruxelles, exprimându-și dinainte regretul față de o măsură ”nedreaptă” împotriva Poloniei.

Această procedură, care nu a mai fost utilizată vreodată până în prezent, este catalogată drept o ”armă nucleară” între sancțiunile posibile ale UE, deoarece ea poate conduce, la finalul unei proceduri complexe, la o suspendare a drepturilor de vot în cadrul Consiliului Uniunii, instanța din care fac parte cele 28 de state membre.

Ungurii - printre cei mai fericiți angajați: de Crăciun primesc bonus de până la 91% din salariu. Ce bonusuri sunt acordate în alte țări CITEȘTE ȘI Ungurii - printre cei mai fericiți angajați: de Crăciun primesc bonus de până la 91% din salariu. Ce bonusuri sunt acordate în alte țări

În prima sa fază, pe care ar putea să o lanseze Comisia miercuri, Articolul 7 permite să se ”constate existența unui risc clar de încălcare gravă” a statului de drept într-o țară membră, cu aprobarea necesară a 22 de state UE.

Însă eventuale sancțiuni - precum retragerea drepturilor de vot - pot interveni doar într-o a doia fază, care necesită, în vederea lansării ei, un vot în unanimitate al țărilor europene (fără cel vizat).

”TREBUIE SĂ O FACEM”

În contextul în care Ungaria a anunțat deja că se va opune, adoptarea efectivă a unor sancțiuni pare improbabilă. Bruxellesul contează însă pe greutatea simbolică a declanșării procedurii, care va permite implicarea tuturor statelor membre în dezbatere.

Potrivit ministrului francez al Afacerilor Europene Nathalie Loiseau, în lipsa unor angajamente de ultim moment ale Varșoviei ”există o probabilitate puternică” ca Articolul 7 să fie declanșat miercuri.

”Trebuie să o facem, Franța susține total Comisia în acest demers”, a declarat ea.

Comisia, care dispune de asemenea de susținerea Berlinului, a refuzat, în ultimele zile, să confirme că a luat vreo decizie.

”Nu vom rupe toate podurile cu Polonia”, s-a mulțumit să declare marți președintele Jean-Claude Juncker.

”Nu ne aflăm în situație de război cu Polonia, suntem într-un demers dificil și sper ca până la urmă să ajungem să ne apropiem”, a adăugat el.

Comisia are mai multe reforme în vizor, inclusiv cea a justiției constituționale poloneze, adoptate în 2016, și cele mai recente ale organizării jurisdicțiilor de drept comun, a Curții Supreme și Consiliului Național al Magistraturii.

În privința ultimelor două, un veto-surpriză al președintelui Andrzej Duda, care provine din Partidul Ordine și Justiție (PiS, conservator, la putere), a provocat speranțe.

Însă noile versiuni ale acestor texte nu au convins opoziția și organizațiile societății civile poloneze, mobilizate în numele independenței justiției.

”AMENINȚARE FINANCIARĂ”

Angajate în urmă cu peste un an, discuțiile tensionate între Bruxelles și Varșovia nu par să dea vreun rezultat, Polonia apărându-și libertatea de a asana o magistratură pe care o prezintă drept o ”castă” coruptă.

”Sunt ferm covins că statele suverane - iar Europa trebuie să fie o Europă a statelor suverane - au un drept absolut de a-și reforma sistemele judiciare”, a subliniat Morawiecki, rămas fidel liniei apărate înainte de el la șefia Guvernului polonez de către eurosceptica Beata Szydlo.

”Avem cu funcționarii de la Bruxelles probleme de interpretare a ceea ce se întâmplă în Polonia, a reformelor noastre”, a declarat la rândul său, miercuri, șeful diplomației poloneze Witold Waszczykowski.

În fața acestei infexibilități, Comisia amenință de luni cu declanșarea Articolului 7, menit să fie mai descurajator decât procedura de infringement care vizează deja Varșovia - pe tema uneia dintre reformele sale judiciare și din cauza refuzului ei de a aplica cote obligatorii de primire a refugiaților.

Deși este conștientă că o suspendare a drepturilor de vot rămâne o amenințare teoretică, UE are deja în vedere noi instrumente. Circulă ideea condiționării accesului la fonduri structurale europene de respectarea valorilor și deciziilor UE.

”O țară care intră în derivă față de statul de drept nu poate în același timp să ceară Bruxellesului să o susțină cu fonduri de coeziune în valoare de miliarde de euro”, al căror principal beneficiar este Polonia, a avertizat ministrul francez Nathalie Loiseau.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
sanctiuni
ue