Polonia vrea să reducă TVA la carburanți pentru a atenua impactul creșterii inflației

Polonia vrea să reducă TVA la carburanți pentru a atenua impactul creșterii inflației
scris 22 dec 2021

Polonia vrea ca Uniunea Europeană să-i permită să reducă TVA la carburanți pentru a atenua impactul creșterii prețurilor, a anunțat miercuri premierul Mateusz Morawiecki, transmite Reuters.

Autoritățile de la Varșovia au adoptat reducerea taxelor la benzină, gaze naturale și electricitate și distribuirea de bani către gospodării, în cadrul unui program în valoare de până la 10 miliarde de zloți (2,54 miliarde de dolari), scrie Agerpres.

Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare CITEȘTE ȘI Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare

De asemenea, Guvernul polonez vrea TVA zero la alimente dar susține că are nevoie de aprobarea Bruxelles-ului din cauza reglementărilor UE. Ministrul de Finanțe, Tadeusz Koscinski, a declarat la postul public de radio că Polonia vrea să reducă TVA la carburanți de la 23% la 8%.

„Am cerut Comisiei Europene reducerea TVA la carburanți, nimeni din Europa nu a făcut asta. Încercăm să venim împreună cu o soluție corectă, va mai dura cu certitudine câteva săptămâni”, a explicat Mateusz Morawiecki la o conferință de presă.

Conform Institutului Național de Statistică, rata inflației în Polonia s-a situat în noiembrie la 7,8%.

Clienții persoane fizice ai companiilor energetice poloneze Energa, PGE, Enea și Tauron vor trebui să plătească anul viitor cu aproximativ 24% mai mult pentru energie, pe baza tarifelor aprobate săptămâna trecută de Oficiul polonez de reglementare în domeniul energiei.

Creșterea tarifelor se va ridica la aproximativ 21 de zloți (5,14 dolari) net pe lună.

Decizia vine în urma majorării prețurilor cu ridicata la energie și a costurilor achiziționării drepturilor de emisii de CO2, a informat Oficiul polonez de reglementare în domeniul energiei.

Noile tarife vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Separat, Oficiul polonez de reglementare în domeniul energiei a aprobat un nou tarif pentru clienții persoane fizice ai companiei de stat PGNiG, care vor plăti mai mult pentru facturile lor la gaze naturale.

Aceștia vor plăti mai mult cu 41% pe lună pentru gazele utilizate la prepararea mâncării, iar cei care folosesc o cantitate mai mare de gaze naturale, de exemplu pentru încălzirea locuinței, vor plăti mai mult cu aproximativ 54% pe lună.

Guvernele din Europa și din întreaga lume se confruntă cu presiuni similare din partea inflației, ca urmare a creșterii prețurilor globale la energie și a perturbărilor apărute de-a lungul lanțurilor de aprovizionare din cauza pandemiei de coronavirus și a carantinelor impuse pentru a opri răspândirea virusului.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
carburanti