Președintele belarus Aleksandr Lukașenko avertizează Moscova împotriva unei unificări forțate a celor două țări

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko avertizează Moscova împotriva unei unificări forțate a celor două țări
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 dec 2019

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a avertizat autoritățile ruse împotriva unei unificări prin constrângere între țara sa și Rusia, care discută de ani de zile despre o ipotetică fuziune într-un singur stat, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conducătorul cu o mână de fier al Belarusului din 1994 este considerat un maestru în furișat între Occident și Rusia, cu scopul de a obține concesii și de la unul și de la cealaltă. El și-a multiplicat declarațiile prin care denunță presiuni ruse, în contextul în care omologul său rus Vladimir Putin pare să vrea o integrare mai aprofundată a celor doi aliați, scrie News.ro.

”La ora actuală, nu putem rezolva problema (unificării) așa cum propune Rusia: «să-l punem președinte pe cutare, să facem Parlamentul așa»”, denunță Lukașenko într-un interviu acordat postului de radio Ecoul Moscovei.

EXCLUSIV FOTO Recuperatorii lansează prin SMS ofertă de Crăciun: plătește jumătate până de Revelion! CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Recuperatorii lansează prin SMS ofertă de Crăciun: plătește jumătate până de Revelion!

”Trebuie să ne punem calm de acord asupra esențialului și să arătăm acest lucru poporului rus și mai ales poporului belarus, atât de preocupat de suveranitatea și independența sa”, adaugă Lukașenko, îndemnând ”să nu fie speriat nimeni” și ”să nu se creeze un spațiu pentru tot felul de provocatori sau lupte de stradă”.

Mai multe manifestații au avut loc în ultimele săptămâni, la Minsk, împotriva proiectului integrării în Rusia, în timp ce Lukașenko discuta cu Putin despre acest lucru.

Zvonuri circulă de mai multe luni cu privire la o ambiție a Moscovei de a forma împreună cu Belarusul o singură țară.

Unele publicații scriu că acest proiect i-ar putea permite lui Putin - care nu are dreptul să candideze în virtutea Constituției ruse la alegerile din 2024 - să rămână la putere, la conducerea unei entități ruso-belaruse.

Aleksandr Lukașenko a dat asigurări, în mai multe rânduri, că țara sa, foarte dependentă economic de Rusia, nu va fi absorbită, continuând totodată negocieri în cadrul ”Uniunii Rusia-Belarus”, o alianță politico-economică vag definită, care datează din 1999.

”Noi suntem două state suverane și ne îndreptăm, în prezent, către o integrare care să nu reducă în niciun fel suveranitatea Rusiei sau Belarusului”, a subliniat el marți, apreciind că o fuziune este posibilă numai dacă ”ambele popoare o acceptă”.

viewscnt
Afla mai multe despre
aleksandr lukașenko
rusia
belarus