Grecia va continua să emită obligațiuni în 2020 chiar dacă are necesitățile de finanțare acoperite

Grecia va continua să emită obligațiuni în 2020 chiar dacă are necesitățile de finanțare acoperite
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 dec 2019

Bugetul pe 2020 prezentat de Guvernul grec arată că executivul de la Atena intenționează să continue să emită obligațiuni, chiar dacă necesitățile sale de finanțare pe 2020 sunt acoperite, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În prezent, Grecia are rezerve de lichidități în valoare de aproximativ 32 miliarde euro, rămase din programul de asistență cu creditorii internaționali. Cu toate acestea, autoritățile de la Atena vor să profite de evoluțiile bune din ultima perioadă, în contextul în care în luna octombrie au reușit să se împrumute la dobânzi negative, pentru a reduce datoria publică atât ca procent din Produsul Intern Brut, cât și ca valoare absolută, arată Agerpres.

Potrivit bugetului pe 2020, necesarul de împrumuturi al Greciei va fi de 1,9 miliarde euro. Însă, potrivit Bloomberg, această sumă ar urma să fie acoperită prin utilizarea unei părți din excedentul primar, a veniturilor din privatizări și a veniturilor generate de obligațiunile grecești pe care băncile centrale le-au achiziționat în timpul crizei datoriilor.

FMI înrăutățește estimările privind creșterea zonei euro, din cauza încetinirii din Germania și a stagnării în Italia CITEȘTE ȘI FMI înrăutățește estimările privind creșterea zonei euro, din cauza încetinirii din Germania și a stagnării în Italia

În prezent, randamentele pentru obligațiunile guvernamentale grecești pe 10 ani sunt cu 68% mai mici decât la începutul anului și se situează la un nivel similar cu obligațiunile italiene. Mai mult, în luna octombrie, Grecia s-a regăsit în situația în care a fost plătită de investitori pentru privilegiul de a-i împrumuta bani după ce vânzarea de obligațiuni pe 13 și 26 de săptămâni a generat randamente negative.

Potrivit Bloomberg, în 2020, Grecia ar putea profita de acest moment favorabil pentru a reduce cu patru până la cinci miliarde de euro cantitatea de certificate de trezorerie în circulație, care, în prezent, se situează la 12,6 miliarde de euro, pentru a rambursa anticipat partea din obligațiunile în valoare de patru miliarde euro care au fost emise în 2012 după restructurarea datoriilor Greciei, dar și pentru a rambursa înainte de termen noi credite în valoare de două miliarde euro acordate de Fondul Monetar Internațional.

Obiectivul principal al Greciei este să redobândească un rating din categoria investment-grade, recomandat pentru investiții. 

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
obligatiuni