Președintele Cehiei: NATO a eșuat în Afganistan iar legitimitatea sa este sub semnul întrebării

Președintele Cehiei: NATO a eșuat în Afganistan iar legitimitatea sa este sub semnul întrebării
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 aug 2021

Președintele ceh Milos Zeman a declarat că NATO a eșuat în Afganistan și că legitimitatea organizației este sub semnul întrebării, el cerând ca țara sa să se concentreze pe apărarea națională, în loc să ”risipească bani” pe alianță, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Republica Cehă s-a angajat să-și ridice cheltuielile de apărare la 2% din produsul intern brut, nivelul țintei NATO, până în 2024, dar guvernul a anunțat în iunie că acest termen nu va fi respectat din cauza crizei economice declanșate după pandemia de coronavirus, scrie News.ro.

BAT a contribuit la bugetul de stat cu aproximativ 700 de milioane de lei mai mult în primele șase luni ale anului 2021 față de același interval din 2020 CITEȘTE ȘI BAT a contribuit la bugetul de stat cu aproximativ 700 de milioane de lei mai mult în primele șase luni ale anului 2021 față de același interval din 2020

Zeman, cunoscut pentru poziția sa pro-rusă și pro-Chineză, a declarat că rolul principal al NATO era de a lupta împotriva terorismului global, dar alianța a eșuat acum în această sarcină.

"Neîncrederea față de NATO a unei serii de țări membre va crește după această experiență, deoarece vor spune - dacă ați eșuat în Afganistan, unde este garanția că nu veți eșua în oricare altă situație critică?"

Zeman a făcut declarația într-un interviu publicat de www.parlamentnilisty.cz, un site web preferat de președinte pentru difuzarea opiniilor sale.

"Acum, că investițiile în NATO sunt un fel de risipire a banilor, cheltuielile noastre în domeniul apărării ar trebui să se concentreze pe apărarea națională, pe achizițiile naționale (militare)", a spus Zeman.

NATO a declarat marți că talibanii nu trebuie să permită ca Afganistanul să devină din nou un teren de dezvoltare a terorismului, avertizând că alianța are puterea militară pentru a lovi de la distanță orice grup terorist.

Conform constituției cehe, președintele este comandantul-șef al forțelor armate cehe, dar guvernul este cel care stabilește politica de apărare.

viewscnt
Afla mai multe despre
cehia
nato