Președintele ucrainean respinge ideea unei reglementări a anexării Crimeei prin compensații din partea Rusiei

Președintele ucrainean respinge ideea unei reglementări a anexării Crimeei prin compensații din partea Rusiei
scris 12 oct 2017

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a respins miercuri, la Strasbourg, ideea unei soluționări a chestiunii anexării Crimeei prin ”compensații” financiare ruse, formulată cu o zi înainte de omologul său ceh Milos Zeman, relatează AFP.

”Resping ferm propunerile cu privire la «faptul împlinit» pe care l-ar constitui (anexarea) Crimeei”, a declarat Poroșenko în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), reunită la Strasbourg în sesiunea de toamnă, scrie News.ro.

Consiliul Europei (CoE) ”nu a fost inventat (...) ca să se facă apeluri la schimbarea unui teritoriu pe bani, petrol sau gaze naturale”, a declarat șeful statului ucrainean.

”El a fost inventat pentru ca să apere valorile și principiile fundamentale și - iar asta e cel mai important - ca să le apere atunci când este necesar”, a adăugat el.

Un consorțiu de companii din zona arabă va investi 1,3 miliarde de dolari în sectorul agricol din regiunea Mării Negre CITEȘTE ȘI Un consorțiu de companii din zona arabă va investi 1,3 miliarde de dolari în sectorul agricol din regiunea Mării Negre

”Numai cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei vom putea să ajungem la pace și la stabilitate în Europa”, a subliniat Porișenko, fără să-l citeze pe omologul său ceh.

Milos Zeman, criticat în țara sa din cauza orientării proruse în dosarul ucrainean, a evocat marți problema Crimeei într-un discurs în fața aceliași hemiciclu.

”Dacă încercăm să dăm Crimeea Ucrainei vom avea un război în Europa. Vrem să ne asumăm acest risc? Crimeea a fost anexată, asta nu ridică vreun dubiu, este un fapt împlinit”, a spus Zeman.

”Dacă există un dialog între Rusia și Ucraina, eu cred - iar asta este numai opinia mea personală - că ar putea să aibă loc o compensare pentru Crimeea, sub o formă financiară sau sub formă de gaze naturale sau de petrol”, a continuat șeful statului ceh.

Crimeea a fost anexată de Moscova în martie 2014, după ocuparea peninsulei de către trupe ruse și în urma unui referendum considerat ilegal de către Kiev și Occident.

Această anexare a condus la impunerea unei serii de sancțiuni europene și americane Moscovei, sancțiuni care sunt în continuare în vigoare.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
porosenko
ucraina
rusia
crimeea