Problema despăgubirilor de război acordate Poloniei pentru cel de-al Doilea Război Mondial este ”închisă”, declară ministrul de Externe german

Problema despăgubirilor de război acordate Poloniei pentru cel de-al Doilea Război Mondial este ”închisă”, declară ministrul de Externe german

Annalena Baerbock

Profit.ro
Profit.ro
scris 5 oct 2022

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a declarat, la Varșovia, că problema despăgubirilor oferite Poloniei pentru cel de-al Doilea Război Mondial este ”închisă”, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Din punctul de vedere al guvernului federal, problema despăgubirilor este închisă”, a declarat Annalena Baerbock în cadrul unei conferințe comune cu omologul său polonez, Zbigniew Rau.

Lukașenko dorește mobilizarea elevilor pentru recolta de cartofi: Va fi un bun antrenament fizic pentru copii CITEȘTE ȘI Lukașenko dorește mobilizarea elevilor pentru recolta de cartofi: Va fi un bun antrenament fizic pentru copii

Rau a semnat luni o notă diplomatică prin care exprimă ”convingerea (...) că părțile (n.r. poloneză și germană) trebuie să ia măsuri imediate în vederea unei reglementări juridice și materiale permanente, complete și definitive a consecințelor agresiunii și ocupației germane din 1939-1945”, scrie News.ro.

Potrivit Varșoviei, costul reparațiilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial se ridică la o 1.300 de miliarde de euro.

De asemenea, Baerbock a subliniat că Germania își asumă ”responsabilitatea istorică, fără «dacă» sau «dar»”.

”Este datoria noastră veșnică să ne amintim milioanele de suferințe pe care Germania le-a provocat Poloniei”, a mai spus ea.

”Fără îndoială, avem și o responsabilitate comună față de generațiile trecute, prezente și viitoare. În mod similar, sunt convins că poziția guvernului german în această problemă va evolua, datorită dialogului”, a afirmat șeful diplomației poloneze.

Potrivit Germaniei, Polonia a renunțat la plata despăgubirilor de război în 1953 și a confirmat în mod repetat această decizie. Berlinul a invocat aceleași argumente și în cazul solicitărilor de despăgubiri din partea Greciei.

Pentru opoziția liberală poloneză, dezbaterea privind despăgubirile de război relansată de conservatori are în principal scopuri de politică internă, având în vedere că subiectul a fost deschis cu un an înainte de alegerile generale.

viewscnt
Afla mai multe despre
al doilea război mondial
despagubiri
polonia