Procuratura bulgară va ancheta toate privatizările de după căderea comunismului

Procuratura bulgară va ancheta toate privatizările de după căderea comunismului
scris 13 feb 2020

Noul procuror general al Bulgariei a ordonat miercuri revizuirea întregului proces de privatizare care a urmat căderii comunismului, informează presa locală preluată de dpa.

Biroul procurorului general Ivan Gheșev a precizat că acesta a încredințat ancheta Agenției Naționale de Securitate (DANS), scrie Agerpres.

După 1989, activele statului bulgar au fost estimate la circa 40 de miliarde de dolari. Procesul de privatizare a fost rapid asociat cu corupția, din cauza suspiciunilor privind neregulile.

Facebook plătește Reuters pentru verificarea informațiilor și a imaginilor publicate pe rețea și pe Instagram CITEȘTE ȘI Facebook plătește Reuters pentru verificarea informațiilor și a imaginilor publicate pe rețea și pe Instagram

Agenția bulgară pentru privatizare a înregistrat până la sfârșitul lui 2018 venituri de 18,7 miliarde de leva (circa 10,4 miliarde de dolari), consemnează ziarul 24 Ceasa. În momentul respectiv, fuseseră privatizate 66% din proprietățile de stat, iar noii proprietari mai datorau peste 1 miliard de leva (cursul monedei bulgare fiind fix față de moneda unică europeană, 1 euro = 1,95583 leva - n. red.). Au fost încheiate 174 de contracte de privatizare cu investitori din Austria, Belgia, Germania, Grecia, Rusia, Spania și alte țări.

Decizia lui Gheșev a fost salutată atât de guvernul conservator de la Sofia, cât și de Partidul Socialist și partidul DPS al etnicilor turci, aflate în opoziție.

viewscnt
Afla mai multe despre
privatizari
comunism
bulgaria