Putin și-a prezentat cererile pentru un acord cu Ucraina, într-o convorbire cu Erdogan

Putin și-a prezentat cererile pentru un acord cu Ucraina, într-o convorbire cu Erdogan
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mar 2022

Statutul regiunii Donbas și al Crimeei se numără printre cele mai dificile subiecte care trebuie abordate în tratativele dintre Kiev și Moscova și pentru care președintele rus Vladimir Putin afirmă că vor fi necesare negocieri directe între el și omologul ucrainean Volodimir Zelenski, notează BBC, citând un oficial turc care a asistat la o convorbire telefonică între Putin și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit lui Ibrahim Kalin, consilier principal și purtător de cuvânt al președintelui Erdogan, Putin i-a telefonat joi după-amiaza omologului său turc și i-a comunicat care sunt cerințele exacte ale Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace cu Ucraina, aceste cerințe fiind de două categorii, iar cele din prima categorie ar putea fi îndeplinite fără prea mare dificultate de către Kiev, scrie Agerpres.

Oligarhii și oficialii ruși ar avea peste 200 de miliarde de dolari în conturi secrete la băncile elvețiene CITEȘTE ȘI Oligarhii și oficialii ruși ar avea peste 200 de miliarde de dolari în conturi secrete la băncile elvețiene

Cea mai importantă din prima categorie, mai ușoară, este ca Ucraina să accepte să rămână neutră și să nu ceară aderarea la NATO, iar Zelenski a acceptat deja acest lucru.

Celelalte trei din această categorie ar fi ca Ucraina să treacă printr-un proces de dezarmare pentru a asigura că nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, ca limba rusă să beneficieze de protecție în Ucraina și, în fine, în Ucraina să se producă o așa-zisă "denazificare".

Această din urmă solicitare, notează BBC, este profund ofensatoare pentru Zelenski, care este evreu și membri ai familiei sale au murit în Holocaust, dar partea turcă apreciază că președintele ucrainean o va putea accepta destul de ușor, fiind probabil suficient ca Kievul să condamne toate formele de neonazism și să promită că ia măsuri împotriva lui.

Oficialul turc a fost mai vag în ce privește cea de a doua categorie de cerințe, cele mai dificile, și pentru care Putin a spus că sunt necesare negocieri directe între el și Zelenski. Acesta din urmă a dat asigurări că este gata să-l întâlnească față în față pe liderul de la Kremlin.

Consilierul lui Erdogan a menționat doar că cerințele din a doua categorie se referă la statutul regiunii Donbas și al Crimeei, fără a intra în detalii, dar este de presupus că Rusia va cere ca guvernul ucrainean să cedeze teritorii din estul țării, un subiect foarte inflamabil, menționează BBC.

O altă presupunere este că Rusia va cere Ucrainei să accepte oficial că peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, aparține de acum Rusiei - or, dacă se va pune această problemă, va fi o pilulă greu de înghițit pentru Ucraina.

Cu toate acestea, este deja un fapt împlinit, cu toate că Rusia nu are dreptul legal să exercite suveranitate asupra Crimeii și chiar a semnat un tratat internațional - după căderea comunismului, dar înainte de venirea la putere a lui Putin - prin care a acceptat că aceasta aparține Ucrainei, notează BBC.

Cerințele lui Putin nu sunt totuși atât de dure pe cât se temeau unii, scrie BBC, și nu par să merite toată violența, vărsarea de sânge și distrugerea create de Rusia în Ucraina. Dat fiind controlul strict exercitat de Kremlin asupra media ruse, lui Putin și acoliților săi nu le-ar fi prea greu să prezinte toate acestea drept o mare victorie.

Ucraina are însă de ce să-și facă griji. Dacă un viitor acord nu va fi elaborat în cele mai atente detalii, președintele Putin sau succesorii săi îl vor putea folosi oricând ca scuză pentru a invada din nou Ucraina. Elaborarea unui acord de pace ar putea lua mult timp, chiar dacă vărsarea de sânge ar putea fi oprită până atunci printr-un armistițiu.

Cât despre Putin? S-a spus că ar putea fi bolnav sau dezechilibrat mintal. Ibrahim Kalin a declarat însă că nu a observat nimic ciudat în timpul convorbirii telefonice și că președintele rus a fost clar și concis.

Dar, chiar dacă va reuși să prezinte un acord cu Ucraina ca pe o glorioasă victorie asupra neonazismului, poziția sa în plan intern este cel mai probabil slăbită. Tot mai mulți ruși vor înțelege că a întins prea mult coarda, iar poveștile cu soldați uciși sau capturați se răspândesc cu repeziciune, mai scrie BBC. 

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
erdogan