Reacții dure la Sofia după anunțul Olandei privind blocarea admiterii Bulgariei în Schengen: În loc de solidaritate, Bulgaria primește cinism. Statele occidentale dovedesc ipocrizie

Reacții dure la Sofia după anunțul Olandei privind blocarea admiterii Bulgariei în Schengen: În loc de solidaritate, Bulgaria primește cinism. Statele occidentale dovedesc ipocrizie
scris 5 dec 2022

”În loc de solidaritate, Bulgaria primește cinism”, ”cel mai bun cadou de Crăciun pentru eurosceptici”, ”nu e poziția Europei”, ”statele occidentale dovedesc ipocrizie și duplicitate”, „să boicotăm Olanda”, sunt reacțiile oficialilor de la Sofia, începând cu președintele Rumen Radev, după ce Olanda a anunțat că se opune admiterii Bulgariei în spațiul Schengen, relatează Novinite.

- Președintele bulgar Radev: În loc de solidaritate europeană, Bulgaria primește cinism

„În loc de solidaritate europeană, Bulgaria primește cinism!”, a scris președintele Rumen Radev pe pagina sa de Facebook cu ocazia deciziei guvernului Olandei de a bloca admiterea Bulgariei în spațiul Schengen.

Polonia denunță „dominația” Germaniei în Europa CITEȘTE ȘI Polonia denunță „dominația” Germaniei în Europa

Radev a amintit de moartea a trei polițiști bulgari care păzeau frontiera externă a Uniunii Europene, scrie News.ro.

”Prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, a sugerat în mod inadmisibil că această graniță ar putea fi trecută cu 50 de euro”, a spus șeful statului.

- Vicepreședintele Bulgariei: Țările de Jos au oferit cel mai bun cadou de Crăciun tuturor euroscepticilor

Vicepreședintele Iliana Yotova a criticat decizia guvernului olandez de a bloca admiterea Bulgariei în spațiul Schengen. Ea a transmis politicienilor bulgari un mesaj potrivit căruia această decizie nu trebuie să devină un argument pentru noi conflicte politice interne.

„Cred că cea mai bună și clară reacție a avut-o președintele Radev și definiția pe care a dat-o a atitudinii cinice într-un cuvânt exprimă caracteristicile acestei situații. Olanda a oferit cel mai bun cadou de Crăciun tuturor euroscepticilor, partidelor populiste din Europa și celor care nu vor o Europă puternică. Prin decizia lor, tolerează standarde duble în Europa, ceva care nu este în centrul creării Uniunii Europene. Ca să nu mai vorbim de valori precum solidaritatea, precum empatia, precum ajutorul reciproc și respectul reciproc”, a declarat ea.

- Ministrul Afacerilor Interne: Insinuarea Olandei că poate fi trecută frontiera pentru 50 de euro este ofensatoare

Bulgaria face eforturi extraordinare pentru a garanta securitatea partenerilor săi”, a precizat viceprim-ministrul și ministru al Afacerilor Interne Ivan Demerdzhiev.

Ivan Demerdzhiev evidențiază eforturile Bulgariei și ale forțelor de securitate de a păzi granița pentru a îndeplini toate cerințele partenerilor săi europeni și definește drept „extrem de ofensatoare insinuările că pentru 50 de euro poți trece granița”.

Polonia denunță „dominația” Germaniei în Europa CITEȘTE ȘI Polonia denunță „dominația” Germaniei în Europa

Ministrul mai amintește că Bulgaria a trecut cu succes prin două controale consecutive sub conducerea Comisiei Europene, care s-au încheiat cu rapoarte care afirmă categoric că țara îndeplinește toate cerințele legislației Schengen.

„Prețul pentru apartenența noastră la Schengen nu poate fi demnitatea polițiștilor bulgari! Nu suntem pregătiți să plătim un asemenea preț!” afirmă viceprim-ministrul Ivan Demerdzhiev.

- Ministrul bulgar al justiției: Rutte ar trebui să fie atent, ceea ce a spus nu este poziția Europei

"Bulgaria va intra în Schengen în câteva zile sau în câteva luni. Președintele a reacționat ferm și la timp. Sugestia lui Rutte că pentru 50 de euro ar putea fi trecută granița este ridicolă. Bulgarii au murit pentru a ne proteja nu doar pe noi, ci și pe ei. Rutte ar trebui să fie atent. Acest lucru nu va trece atât de ușor", a declarat ministrul interimar al justiției Krum Zarkov pentru BTV.

"Nu este vorba de emoție, este de bine. Tot ce se spune este făcut. Nu mă așteptam la o asemenea reacție. Facem mulți pași în această direcție. Este o luptă constantă. Nu vreau să lupt împotriva corupției pentru Olanda, ci pentru noi. Ceea ce a spus Mark Rutte nu este poziția Europei. Comisia Europeană la cel mai înalt nivel, Parlamentul European și toate statele membre, cu excepția unuia, sunt de partea Bulgariei", a adăugat el.

Zarkov a subliniat că respectă poziția Olandei, dar aceasta trebuie exprimată într-un mod care să nu pună sub semnul întrebării demnitatea și viața polițiștilor bulgari.

"Țările de Jos nu au dreptul să nu ne dorească în Schengen. Modul în care au făcut-o este absolut inacceptabil, nejustificat din punct de vedere politic și juridic", a subliniat ministrul Justiției.

- Europarlamentar: Statele occidentale dovedesc ipocrizie și duplicitate refuzându-ne intrarea în Schengen

„Problema intrării Bulgariei în Schengen nu este una tehnică – Bulgaria a îndeplinit demult toate criteriile necesare. Problema  este o decizie economică și politică și aici asistăm la ipocrizia și duplicitatea extremă a unora dintre țările occidentale. De 11 ani, Bulgaria și România se află în afara spațiului Schengen din motive pur economice - astfel încât să poată opri camioanele transportatorilor noștri și să împiedice concurența”, a declarat europarlamentarul Angel Djambazki pentru Nova TV după ce olandezii au decis să blocheze admiterea Bulgariei în spațiul Schengen.

„Rețineți această ipocrizie când UE ne-a explicat că nu ar trebui să ținem o țară (Macedonia de Nord) în afara aderării, pentru că nu era european și nu era o valoare europeană, iar de 11 ani încoace țările occidentale mențin Bulgaria. și România ca țări de mâna a doua. Evident, nu este vorba despre criterii tehnice”, a adăugat el.

„Nu există solidaritate. Și nu va fi. Aceasta este înțelegerea valorilor europene. Două standarde, două cercuri de țări, unul interior, acestea sunt țări albe, iar celelalte din cercul exterior, o zonă gri din care să vină forța de muncă ieftină. Așa privesc politicienii din țări precum Țările de Jos și Austria”, a afirmat europarlamentarul.

- Un lider de partid propune ca Bulgaria să boicoteze Olanda

Liderul celei mai mici forțe politice reprezentate parlamentar „Ascensiunea bulgară” - Stefan Yanev - a anunțat pe profilul său de Facebook că grupul parlamentar al partidului va înainta o propunere de decizie în Adunarea Națională, obligând premierul Bulgariei să voteze împotriva tututror inițiativelor Olandei ca măsură de reciprocitate față de politica autorităților de la Haga față de Bulgaria în ceea ce privește  blocarea apartenenței la spațiul Schengen.

viewscnt
Afla mai multe despre
schengen
bulgaria