Reuters: Moscova se teme de spionaj și limitează drastic deplasările oficialilor în străinătate

Reuters: Moscova se teme de spionaj și limitează drastic deplasările oficialilor în străinătate
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2024

Rusia face tot mai dificilă deplasarea în străinătate pentru unii oficiali, din cauza temerilor că puterile străine ar putea încerca să obțină acces la secrete de stat într-un moment în care se desfășoară cea mai gravă criză a relațiilor cu Occidentul din ultimii peste 60 de ani, au declarat nouă surse pentru Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Serviciul Federal de Securitate (FSB) face presiuni asupra angajaților din cadrul ministerelor să nu părăsească deloc Rusia, nici măcar pentru a vizita așa-numitele țări "prietene", care nu au impus sancțiuni împotriva Moscovei, au declarat sursele Reuters.

Președintelui austriac Alexander van der Bellen îi pare rău că l-a judecat greșit pe Putin CITEȘTE ȘI Președintelui austriac Alexander van der Bellen îi pare rău că l-a judecat greșit pe Putin

Călătoriile în străinătate au fost extrem de restricționate în perioada sovietică și chiar și înainte de războiul din Ucraina celor care aveau acces la anumite informații secrete li s-a interzis să părăsească Rusia, scrie News.ro.

HAOS ȘI PARANOIA

Marile puteri occidentale au, de asemenea, reguli stricte de călătorie pentru cei care au acces la secrete de nivel înalt. Cu toate acestea, actualele limite rusești sunt oarecum haotice, cu reguli care diferă de la un organism de stat la altul, potrivit surselor, care au cerut să nu fie numite din cauza sensibilității subiectului.

"Nu poți merge nicăieri, nici măcar în Uzbekistan sau Belarus pentru sărbătorile din luna mai", a declarat o sursă. "Poți merge doar dacă ai permisiune", a adăugat sursa.

Sub presiunea FSB, principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, guvernul interzice angajaților din diferite departamente să călătorească oriunde fără o autorizație specială, a spus persoana respectivă.

FSB nu a răspuns la o solicitare de comentarii, menționează Reuters.

Economia bulgară pierde peste un miliard de leva pe an doar pentru că nu e în Schengen terestru CITEȘTE ȘI Economia bulgară pierde peste un miliard de leva pe an doar pentru că nu e în Schengen terestru

MAI MULTE SECRETE, MAI PUȚINE DEPLASĂRI

Războiul din Ucraina a declanșat cea mai profundă criză în relațiile Moscovei cu Occidentul de la Criza rachetelor din 1962, iar președintele Vladimir Putin spune că Statele Unite și aliații săi duc, în esență, un război hibrid împotriva Rusiei. Teama că oficialii ruși ar putea fi prinși în capcană și forțați să divulge secrete care afectează securitatea națională este principalul motiv care a determinat înăsprirea regulilor, potrivit surselor.

O altă îngrijorare este că oficialii vor fi pur și simplu reținuți și apoi extrădați în Occident - sau li se va oferi un acord pentru a-și divulga secretele.

O sursă a declarat că celor din guvern li s-a interzis informal să călătorească în 2022, măsură care a fost adoptată oficial la mijlocul anului 2023. Acum, au fost introduse restricții similare pentru persoanele care au acces la secrete de stat în toate ministerele.

O altă persoană a spus că regulile variază în funcție de autorizația de securitate, accesul la informații mai secrete reducând opțiunile de călătorie disponibile.

DE-A ȘOARECELE ȘI PISICA

Definiția unui "secret de stat" este largă în Rusia și a fost lărgită și mai mult de la război încoace. Aceasta include orice ar putea dăuna statului rus, nu numai informații militare, nucleare sau de securitate, ci și date privind rezervele, producția și consumul de resurse naturale, date privind exporturile, unele politici economice, unele descoperiri științifice și orice detalii privind modul în care sunt protejate secretele.

Reținerea la Londra, în ianuarie, a lui Dmitri Ovsiannikov, fost guvernator al Sevastopolului din Crimeea anexată ilegal în 2014, a fost unul dintre factorii care au declanșat aceste reguli mai stricte, a declarat un oficial. Ovsiannikov se află acum eliberat pe cauțiune în Marea Britanie, în așteptarea procesului.

Rusia se plânge de mult timp că cetățenii săi, în special diplomații și oficialii, sunt urmăriți și hărțuiți de serviciile de securitate atunci când călătoresc în Occident. Diplomații occidentali se confruntă cu un tratament similar în Rusia, a declarat pentru Reuters o sursă diplomatică occidentală.

INTERDICȚIE ȘI PENTRU ȚĂRILE "PRIETENE"

Regulile rusești diferă de la un organism de stat la altul. Cele două camere ale parlamentului rus decid de la caz la caz, în timp ce în cadrul administrației prezidențiale există mai multă libertate.

Pentru unii, chiar și țările 'prietene' sunt în afara limitelor.

O sursă din parlament a declarat că personalului din camera inferioară, Duma de Stat a Rusiei, i se interzice orice călătorie în străinătate, existând o regulă tacită conform căreia orice cerere va fi respinsă. "Nu pot merge nici măcar la Minsk", a spus persoana respectivă.

Pentru angajații Ministerului de Interne, FSB și ai Gărzii Naționale, Rosgvardia, există, în mod realist, doar 14 opțiuni de vacanță în străinătate, odată ce sunt luate în considerare sancțiunile și tratatele de extrădare, a declarat un oficial. Majoritatea sunt foste state sovietice, dar includ și Cuba, Iran, Coreea de Nord și Siria.

Chiar și călătoriile în China, ale cărei schimburi comerciale cu Rusia au crescut vertiginos în ultimii doi ani, sunt puse sub semnul întrebării din cauza preocupărilor legate de extrădare, a spus oficialul.

Rosgvardia și Ministerul de Interne nu au răspuns la solicitările de comentarii.

CU PAȘAPORTUL SUB CHEIE

O altă persoană a declarat că deținătorii de secrete de stat au fost restricționați de luni de zile în ceea ce privește călătoriile în străinătate, atât pentru țările prietene, cât și pentru cele neprietenoase, cu excepția cazului în care există un motiv imperios, cum ar fi boala sau participarea la o înmormântare.

O altă persoană a declarat că oficialilor din Ministerul de Finanțe li s-a interzis orice călătorie în străinătate, cu excepția călătoriilor de afaceri.

Un oficial de stat, a adăugat persoana respectivă, a fost forțat să demisioneze după ce s-a aflat că fiul său studia în Statele Unite.

Ministerul de Finanțe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Un angajat al unei companii de stat a declarat că personalul cu acces la secrete de stat are pașaportul încuiat într-un departament intern special.

Pentru oficialii din Ministerul Energiei, libertatea de a călători este decisă de șeful direct, a declarat o altă sursă.

Ministerul nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
spioni