Ritmul inflației din Rusia a accelerat

Ritmul inflației din Rusia a accelerat
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iun 2024

Ritmul inflației din Rusia s-a accelerat și mai mult în mai, în timp ce responsabilii avertizează că uriașele cheltuieli publice pentru a sprijini ofensiva militară împotriva Ucrainei determină supraîncălzirea economiei, notează  AFP.

Creșterea cheltuielilor publice a susținut economia Rusiei în fața unui val de sancțiuni occidentale, dar a declanșat, de asemenea, creșterea prețurilor și lipsa forței de muncă în multe sectoare care nu sunt direct legate de aceste cheltuieli, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Industria turismului din Europa este pe cale să își revină după pandemie CITEȘTE ȘI Industria turismului din Europa este pe cale să își revină după pandemie
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Inflația anuală a crescut la 8,3% la sfârșitul lunii mai, comparativ cu 7,8% cu o lună mai devreme, a anunțat vineri agenția oficială de statistică a țării. Acesta este cel mai înalt nivel din februarie 2023, cu mult peste ținta oficială de 4%.

Creșterea rapidă a prețurilor a pus presiune asupra băncii centrale a țării pentru a crește în continuare ratele dobânzilor cu scopul de a controla inflația.

Săptămâna trecută, acesta din urmă și-a menținut dobânda cheie la 16%, dar a semnalat că ar putea să o majoreze în viitor dacă ritmul creșterilor prețurilor nu încetinește.

CEO-ul Sberbank, German Gref, a avertizat săptămâna trecută că creșterea Rusiei este "fragilă", deoarece depinde de cheltuielile publice pentru a continua să majoreze salariile și cheltuielile de consum, și nu de investiții sau de câștiguri de productivitate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
inflatie