Rusia a strâns sume uriașe datorită prețurilor ridicate ale combustibililor fosili, subliniază un raport

Rusia a strâns sume uriașe datorită prețurilor ridicate ale combustibililor fosili, subliniază un raport
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2022

Rusia a obținut venituri de 158 de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili în șase luni de război, profitând de prețurile ridicate, potrivit unui raportul al unui centru independent de cercetare, care îndeamnă la sancțiuni mai eficiente, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Explozia prețurilor combustibililor fosili înseamnă că veniturile actuale ale Rusiei sunt cu mult peste cele din anii precedenți, în ciuda reducerilor volumelor exportate", subliniază raportul redactat de Centre for research on energy and clean Air (CREA), cu sediul în Finlanda.

FOTO Comisarii ANPC au aplicat amenzi de peste 3,5 milioane de lei la magazine Penny. Zeci de unități au fost închise. ”Sunt convins că au scuze, altele decât acelea de a pune mâna pe mop.” CITEȘTE ȘI FOTO Comisarii ANPC au aplicat amenzi de peste 3,5 milioane de lei la magazine Penny. Zeci de unități au fost închise. ”Sunt convins că au scuze, altele decât acelea de a pune mâna pe mop.”

Prețurile gazelor au atins maxime istorice în Europa, în timp ce prețul petrolului a crescut semnificativ de la începutul războiului, înainte de a scădea recent, scrie Agerpres.

"Estimăm că exporturile de combustibili fosili au contribuit cu 43 de miliarde de euro la bugetul federal rus, ajutând la finanțarea crimelor de război din Ucraina", au calculat autorii.

Aceste cifre au fost estimate pentru primele șase luni de război după invazia Ucrainei de către Rusia, din 24 februarie până în 24 august.

În această perioadă, CREA estimează că principalul importator de combustibili fosili ruși a fost Uniunea Europeană (pentru 85,1 miliarde de euro), urmată de China și Turcia.

UE a decis un embargo progresiv asupra importurilor sale de petrol și produse petroliere. De asemenea, a pus deja capăt achizițiilor de cărbune, dar gazul rusesc, de care este foarte dependent, nu este deocamdată avut în vedere.

Centrul de cercetare consideră, însă, că embargoul european asupra cărbunelui - pus în aplicare la 10 august - a dat roade, exporturile ruse coborând de atunci la cel mai scăzut nivel de la invazia Ucrainei. "Rusia nu a reușit să găsească alți cumpărători", scriu autorii raportului.

În schimb, CREA consideră că trebuie puse în aplicare reguli "mai stricte" pentru a împiedica pătrunderea petrolului rusesc pe piețele unde se presupune că ar fi interzis. Sancțiunile occidentale sunt astăzi prea ușor eludate, potrivit acestuia.

"UE trebuie să interzică folosirea navelor și porturilor europene pentru transportul petrolului rusesc spre țări terțe", estimează astfel raportul. De asemenea, Regatul Unit este îndemnat să interzică implicarea sectorului său de asigurări în astfel de transporturi internaționale.

La rândul lor, țările din G7 au decis vineri să plafoneze "de urgență" prețul petrolului rusesc, un mecanism complex de pus în aplicare și care este menit să dea o nouă lovitură veniturilor energetice ale Moscovei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
energie
bani