Rusia, condamnată la CEDO cu privire la reprimarea unei manifstații împotriva lui Putin înaintea învestirii din 2012

Rusia, condamnată la CEDO cu privire la reprimarea unei manifstații împotriva lui Putin înaintea învestirii din 2012
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 nov 2019

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit marți că Rusia se face vinovată de multiple încălcări ale drepturilor omului în cazul a doi opozanți condamnați din cauză că au participat la o amplă adunare împotriva revenirii la Kremlin a lui Vladimir Putin în 2012, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cei doi care au sesizat CEDO - liderul Frontului de Stânga Serghei Udalțov și unul dintre apropiații săi, Leonid Razvozjaev - au fost găsiți vinovați în 2014 de faptul că au organizat tulburări de mare amploare la 6 mai 2012, la Moscova, cu o zi înaintea învestirii lui Vladimir Putin în al treilea mandat de președinte, și au fost condamnați la patru ani și jumătate de închisoare, scrie News.ro.

CEDO subliniază că autoritățile judiciare ruse au imputat responsabilitatea unor ciocniri violente cu poliția manifestanților, iar lui Serghei Udalțov cu privire la organizarea acestei mobilizări, ”fără să examineze responsabilitatea autorităților în degenerarea reuniunii, care era pașnică inițial”.

Instalatorul polonez se întoarce acasă din cauza Brexitului și a dinamismului pieței muncii din Polonia CITEȘTE ȘI Instalatorul polonez se întoarce acasă din cauza Brexitului și a dinamismului pieței muncii din Polonia

Curtea amintește că a stabilit, într-o hotărâre anterioară, că ”tensiunile au fost create de decizia autorităților de a schimba în mod neașteptat locul prevăzut al adunării, fără să informeze în mod adecvat manifestanții” și subliniază că Serghei Udalțov nu a arătat ”nicio intenție violentă și a îndemnat, din contră, la calm”.

Tratamentul la care au fost supuși opozanții a putut avea ”un efect disuasiv asupra voinței altor persoane de a asista la manifestații sau de a participa la o dezbatere politică deschisă!”, au subliniat judecătorii de la Strasbourg.

Ei au condamnat Rusia, între altele, cu privire la încălcarea libertății de exprimare a lui Serghei Udalțov și încălcarea interdicției tratamentelor inumane în cazul lui Leonid Razvozjaev.

Razvozjaev s-a dus la Kiev, în octombrie 2012, cu intenția de a cere azil în Ucraina, dar afirmă că a fost răpit de peroane care acționau în contul statului rus, care l-au adus înapoi în Rusia.

CEDO a apreciat că nimic nu arată că acești bărbați acționau în contul statului rus sau că autoritățile ucrainene au fost implicate.

Însă Curtea a recunoscut răpirea și relele tratamente la care a fost supus și subliniază că niciuna dintre cele două țări nu a anchetat eficient cu privire la aceste fapte.

CEDO a condamnat Rusia și Ucraina să-i plătească 11.000 și, respectiv, 4.000 de euro lui Razvozjaev, reprezentând despăgubiri morale.

Rusia a fost condamnată să-i plătească despăgubiri morale în valoare de 9.000 de euro lui Serghei Udalțov.

Udalțov a fost unul dintre liderii opoziției în timpul manifestațiilor de amploare din iarna 2011/2012, la Moscova, împotriva Kremlinului. Formațiunea sa, Frontul de Stânga, reprezenta flancul stâng al mișcării de protest.

viewscnt
Afla mai multe despre
cedo
rusia
putin