Rusia: SUA au accesat mii de telefoane Apple într-un complot de spionaj

Rusia: SUA au accesat mii de telefoane Apple într-un complot de spionaj
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 iun 2023

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat că a descoperit un complot al Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA) care folosește programe malware necunoscute anterior pentru a accesa așa-numitele vulnerabilități de tip backdoor din telefoanele iPhone ale Apple, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

FSB, principalul succesor al KGB-ului din era sovietică, a declarat că un număr de câteva mii de telefoane Apple au fost infectate, inclusiv cele ale abonaților ruși, arată news.ro.

Polițiștii români vor patrula în stațiunile bulgărești Balcic și Albena în vacanța de vară CITEȘTE ȘI Polițiștii români vor patrula în stațiunile bulgărești Balcic și Albena în vacanța de vară

Nici Apple, nici NSA nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii trimise prin e-mail.

Agenția rusă de spionaj a mai spus că au fost vizate telefoanele aparținând diplomaților străini cu sediul în Rusia și fosta Uniune Sovietică, inclusiv cele din Israel, Siria, China și membri NATO.

”FSB a descoperit o acțiune de informații a serviciilor speciale americane folosind dispozitive mobile Apple”, a spus FSB într-un comunicat.

Statele Unite sunt cea mai mare putere cibernetică din lume în ceea ce privește intenția și capacitatea, conform indicelui de putere Cyber 2022 al Centrului Belfer al Universității Harvard, urmate de China, Rusia, Regatul Unit și Australia.

Ungaria cere UE să prelungească restricțiile cu privire la importul de cereale din Ucraina până la finele lui 2023 CITEȘTE ȘI Ungaria cere UE să prelungească restricțiile cu privire la importul de cereale din Ucraina până la finele lui 2023

FSB a spus că acest complot arată ”o cooperare strânsă” între Apple și NSA, agenția americană responsabilă de informații și securitate criptografică și de comunicații din SUA.

Atât Kremlinul, cât și Ministerul de Externe al Rusiei au subliniat importanța chestiunii.

”Colectarea de date ascunse a fost realizată prin vulnerabilități software din telefoanele mobile fabricate în SUA. Serviciile de informații din SUA folosesc corporații IT de zeci de ani pentru a colecta date pe scară largă ale utilizatorilor de internet fără știrea lor”, a declarat Ministerul de Externe al Rusiei într-un comunicat.

Potrivit FSB, complotul a fost descoperit ca parte a unui efort comun al ofițerilor săi și ai Serviciului Gărzilor Federale (FSO), o agenție puternică care conduce garda de corp de la Kremlin și a fost, de asemenea, cândva Direcția a IX-a a KGB.

Oficialii din Rusia, despre care spionii occidentali spun că a construit o structură de supraveghere internă foarte sofisticată, au pus la îndoială de multă vreme securitatea tehnologiei americane.

Polonia va închide granița pentru camioanele din Rusia și Belarus CITEȘTE ȘI Polonia va închide granița pentru camioanele din Rusia și Belarus

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că toți oficialii din administrația prezidențială știu că gadgeturile precum iPhone-urile sunt ”absolut transparente”.

”Folosirea lor în scopuri oficiale este inacceptabilă și interzisă”, a spus Peskov, adăugând că oficialii sunt liberi să folosească iPhone-urile pentru comunicații private, neoficiale.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat întotdeauna că nu are un smartphone, deși Kremlinul a spus că fostul spion KGB folosește internetul din când în când.

Avertismentul rusesc asupra telefoanelor Apple a venit cu câteva ore înainte ca firma de antivirus Kaspersky Lab, cu sediul la Moscova, să publice un raport care spune că unui număr nedezvăluit dintre angajații săi le-au fost compromis iPhone-urile într-un ”atac cibernetic extrem de complex, țintit profesional”.

Kaspersky a spus că spyware-ul, livrat printr-un mesaj invizibil, a fost instalat prin vulnerabilități în sistemul de operare iOS și că informațiile de pe telefon au fost apoi transmise la servere la distanță.

VIDEO Atac asupra Moscovei: Mai multe drone au lovit clădiri din oraș, altele au fost doborâte CITEȘTE ȘI VIDEO Atac asupra Moscovei: Mai multe drone au lovit clădiri din oraș, altele au fost doborâte

Potrivit Kaspersky, campania de spionaj digital a vizat ”managementul de top și mediu” al companiei, iar compania a publicat un raport tehnic care subliniază modul în care funcționează software-ul rău intenționat.

Compania nu a răspuns imediat la e-mail-uri și apeluri telefonice pentru a solicita comentarii cu privire la momentul raportării sau dacă acesta avea legătură cu alerta FSB.

La începutul acestui an, Kremlinul le-a spus oficialilor implicați în pregătirile pentru alegerile prezidențiale din Rusia din 2024 să nu mai folosească iPhone-urile Apple, din cauza temerilor că dispozitivele sunt vulnerabile în fața agențiilor de informații occidentale, a informat ziarul Kommersant.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
sua