Tensiuni ruso-ucrainene: SUA se pregătesc să trimită o navă de război în Marea Neagră

Tensiuni ruso-ucrainene: SUA se pregătesc să trimită o navă de război în Marea Neagră
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2018

Armata americană a început miercuri pregătirile pentru trimiterea unei nave de război în Marea Neagră pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina după recentul incident de lângă strâmtoarea Kerci, a informat presa americană, citată joi de agenția de presă Xinhua.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Erdogan cere extrădarea din România a unui jurnalist turc CITEȘTE ȘI Erdogan cere extrădarea din România a unui jurnalist turc

Astfel, armata SUA a cerut Departamentului de Stat să notifice Turcia despre eventualul său plan de a trimite o navă militară în Marea Neagră, a anunțat CNN, citând mai mulți oficiali americani, care au afirmat că acest demers reprezintă ''un răspuns'' la confruntarea recentă între Rusia și Ucraina în apropiere de strâmtoarea Kerci, care face posibil accesul din Marea Neagră în Marea Azov, scrie Agerpres.

''Statele Unite își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile Convenției de la Montreux. Cu toate acestea, nu vom comenta despre natura corespondenței noastre diplomatice cu guvernul turc'', a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de CNN.

Potrivit Convenției de la Montreux semnată în 1936, navele țărilor neriverane sunt obligate să notifice Turcia în avans despre trecerea lor prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, care leagă Marea Mediterană de Marea Neagră.

La 25 noiembrie, trei nave ale Forțelor navale ucrainene - două vedete blindate și un remorcher - cu 24 de marinari au fost capturate de gărzile de coastă ruse în timp ce se pregăteau să intre în strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, pe motiv că ar fi încălcat frontiera maritimă a Rusiei.

Marina ucraineană a calificat incidentul drept ''act de agresiune'', declarând că a informat Moscova în avans despre trecerea navelor prin strâmtoarea Kerci.

În același timp, Rusia a declarat că nu a primit niciun fel de înștiințare de acest gen, iar navele ucrainene au ignorat somațiile gărzilor de coastă ruse.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
rusia
marea neagra
nava de razboi