Treisprezece răniți la Sankt Petersburg, într-o explozie la un supermarket; Putin denunță un ”act terorist”

Treisprezece răniți la Sankt Petersburg, într-o explozie la un supermarket; Putin denunță un ”act terorist”
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 dec 2017

Președintele rus Vladimir Putin a catalogat joi drept ”act terorist” explozia unei bombe artizanale, soldate cu 13 răniți, într-un supermarket, la Sankt Petersburg, într-un context de îngrijjorare față de întoarcerea jihadiștilor plecați să lupte în Siria, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dând asigurări că nu îndepărtează nicio pistă, anchetatorii au deschis o anchetă cu privire la o ”tentativă de omor”, în urma acestei explozii care a avut loc miercuri seara, cu patru zile înainte de Revelion și Anul Nou, în al doilea cel mai important oraș din Rusia, însângerat în aprilie de un atentat, scrie News.ro.

”Ieri (miercuri), un act terorist a fost comis la Sankt Petersburg”, a declarat Putin la începutul unei ceremonii de decorare a unor militari ruși care au participat la operațiunile ruse în Siria.

Într-un comunicat publicat în noaptea de miercuri spre joi, Comitetul Național rus Antiterorist (NAK) a anunțat că ”coordonează” ancheta.

300 de cravate agățate de gardul Guvernului din Kosovo, după ce premierul Haradinaj a decis să-și dubleze salariul: Nu pot să ies în public oricum CITEȘTE ȘI 300 de cravate agățate de gardul Guvernului din Kosovo, după ce premierul Haradinaj a decis să-și dubleze salariul: Nu pot să ies în public oricum

El a difuzat imagini de la intrarea în magazin, cu tavanul surpat parțial, în apropiere de case, aflate în mijlocul molozului.

”Un dispozitiv artizanal lăsat într-o cutie de bagaje a explodat” în acest supermarket situat într-un fost cinematograf sovietic, pe bulevardul Kondratiev, a declarat Comitetul, precizând că acesta reprezenta ”echivalentul a 200 de grame de TNT”.

Anchetatorii ”caută persoane cu legături cu această crimă”, a subliniat el.

Site-ul local de știri Fontanka.ru a difuzat joi imagini surprinse de camere de supraveghere video în care pare un bărbat suspectat că este aurtorul exploziei.

În aceste imagini, bărbatul, care poartă o vestă verde cu glugă, apare mai întâi cu un rucsac bej, vizibil greu, apoi părăsește supermarketul fără rucsac.

Treisprezece persoane au fost rănite în explozie, potrivit unui nou bilanț făcut public joi de autoritățile din oraș.

Un bilanț anterior anunța zece răniți.

Șase persoane erau în continuare spitalizate joi, a precizat viceguvernatoarea Sankt Petersburgului Ana Mitianina, pe Twitter.

Rusia a fost amenințată în mai multe rânduri de organizația Statul Islamic (SI) și de aripa siriană a Al-Qaida, după  ce și-a început intervenția militară în Siria, pe 30 septembrie 2015.

Sankt Petersburgul a fost vizat de un atentat în metrou, soldat cu 15 morți și zeci de răniți, pe 3 aprilie,revendicat de o grupare puțin cunoscută cu legături cu Al-Qaida.

Presupusul autor al acestui atac, Akbarjon Djalilov, un bărbat în vârstă de 22 de ani originar din Kîrgîzstan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală, a fost de asemenea ucis în atentat.

La jumătatea lui decembrie, serviciile ruse de securitate (FSB) au anunțat că au destructurat o celulă SI care se pregătea să comită atentate pe 16 decembrie la Sankt Petersburg, în Catedrala Fecioarei din Kazan, foarte frecventată de turiști.

Președintele Vladimir Putin l-a sunat atunci pe omologul său american Donald trump pentru a-i mulțumi pentru informații clasificate transmise de CIA, care au permis rețineea acestor presupuși teroriști.

Intervenția rusă în susținerea lui Bashar al-Assad, pe lângă cea a coaliției conduse de Statele Unite, a condus la deruta SI, care a pierdut aproape toate teritoriile din ”califatul” său autoproclamat în Irak și Siria.

După ce Putin a anunțat la jumătatea lui decembrie o retratgere parțială a trupelor sale, serviciile de securitate au spus că se tem de o întoarcere a jihadiștilor din Siria, acum că SI și-a pierdut aproape toate teritoriile în această țară, dar și în Irak.

Rusia a avut ”o contribuție crucială în înfrângerea forțelor criminale care au sfidat orice civilizație, distrugând armata teroristă a unei dictaturi barbare”, a subliniat Putin joi.

Aproape 4.500 de cetățeni ruși au plecat în străinătate să lupte ”alături de teroriști”, declara la mijlocul lui decembrie directorul FSB Aleksandr Bortnikov.

Rușilor - majoritatea originari dun republici musilmane instabile din Caucaz - plecați să lupte în Irak și în Siria li se adaugă câteva mii de combatanți provenind din țări din Asia Centrală, care are o importantă diaspora în Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
putin
explozie
supermarket