Turcia a șocat piețele financiare cu o reducere a dobânzii cheie în pofida inflației de aproape 80%

Turcia a șocat piețele financiare cu o reducere a dobânzii cheie în pofida inflației de aproape 80%
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 aug 2022

Banca centrală a Turciei a șocat piețele financiare cu o reducere a dobânzii de referință, în pofida inflației de aproape 80%, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În urma informației, lira turcească a scăzut cu 0,9% față de dolar, fiind tranzacționată la peste 18,1 unități pentru un dolar, aproape de un minim record, scrie News.ro.

CONFIRMARE Fermierii suedezi de la Lantmännen Unibake, care produc în România chifle pentru McDonald`s, pregătesc o nouă investiție masivă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Fermierii suedezi de la Lantmännen Unibake, care produc în România chifle pentru McDonald`s, pregătesc o nouă investiție masivă

Dobânda de politică monetară, care a fost de 14% în ultimele șapte luni, a fost redusă la 13%, în totală contradicție cu ceea ce fac alte bănci centrale din întreaga lume.

”O altă mișcare idioată. O nebunie a CBRT, cu inflația de 80%, care accelerează în continuare, care reduce dobânzile cu 1 punct procentual, la doar 13%, contrar așteptărilor”, a comentat pe Twitter Timothy Ash, analist senior pentru piețe emergente la BlueBay Asset Management, referindu-se la banca centrală a Turciei prin acronimul său.

”O măsură ridicolă. Evident că au bani în buzunare din Rusia și din Golf și cred că pot reduce dobânzile și pot stabiliza lira, a mai spus analistul.

Guvernul Turciei a făcut o serie de deschideri diplomatice către mai multe state din Golf, bogate în petrol, reparând legăturile tensionate anterior pentru a atrage investițiile atât de necesare și a rămas deschis cu entuziasm afacerilor și comerțului rusesc, în pofida sancțiunilor occidentale și a invaziei Rusiei în Ucraina.

Analiștii nu se așteptau la nicio modificare a dobânzii cheie, așa că reducerea acesteia de către banca centrală turcă a luat piețele prin surprindere.

Principalul indice bursier BIST și-a redus câștigurile, coborând cu 0,8% după decizie, dar a revenit ulterior în teritoriu pozitiv, cu o creștere de 0,2%, potrivit datelor Reuters.

Prețurile de consum au crescut în iulie cu 79,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani, pe fondul prețurilor mai mari ale alimentelor și energiei și a politicii monetare neortodoxe impuse de președintele Recep Tayyip Erdogan.

Inflația în Bulgaria se apropie de nivelurile din 1998 CITEȘTE ȘI Inflația în Bulgaria se apropie de nivelurile din 1998

În urmă cu cinci ani, lira era tranzacționată la 3,5 unități pentru un dolar, iar raportul este în prezent de 18 la 1.

Lira turcească s-a devalorizat în acest an cu 26% față de dolar, și cu 80% în ultimii cinci ani.

Erdogan a instruit banca centrală a țării, despre care analiștii spun că nu are independență față de el, să reducă constant dobânzile împrumuturilor în 2020 și 2021, chiar dacă inflația a continuat să accelereze.

Șefii băncilor centrale care și-au exprimat opoziția au fost concediați. Până în primăvara anului 2021, banca centrală a Turciei a avut patru guvernatori diferiți în doi ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
dobanda