Turcia asigură că Rusia și Ucraina sunt "aproape de un acord"

Turcia asigură că Rusia și Ucraina sunt "aproape de un acord"
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mar 2022

Turcia a asigurat că Rusia și Ucraina au făcut progrese în cadrul negocierilor lor pentru a opri invazia rusă și sunt aproape de un acord, scrie AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Bineînțeles, nu este un lucru ușor să ajungi la o înțelegere în timp ce războiul se desfășoară, civili sunt uciși, dar am dori să spunem că dinamica progresează", a declarat ministrul turc al Afacerilor Externe Mevlut Cavusoglu în comentarii difuzate în direct de agenția oficială turcă Anadolu.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

"Vedem că părțile sunt aproape de un acord", a adăugat el.

Cavusoglu a mers săptămâna aceasta în Rusia și în Ucraina. Turcia, membră a NATO, și-a multiplicat eforturile de mediere între Moscova și Kiev și a refuzat să se alinieze sancțiunilor occidentale ce au vizat Rusia, scrie News.ro.

Turcia a reușit să mențină contactele cu cele două țări și săptămâna trecută i-a găzduit în Antalia pe miniștrii de externe ruși Serghei Lavrov și pe cel ucrainean Dmytro Kouleba pentru o primă întâlnire de la începutul conflictului din 24 februarie.

Potrivit lui Cavusoglu, Turcia este în contact cu echipele de negociere ale celor două țări. Cu toate acestea, el a refuzat să divulge detaliile discuțiilor pentru că "jucăm rolul de mediator onest".

Într-un interviu pentru cotidianul Hurriyet, purtătorul de cuvânt turc al președinției, Ibrahim Kalin, a precizat că cele două părți negociază pe șase puncte: neutralitatea Ucrainei, dezarmarea și garanții de securitate, așa-zia "denazificare", îndepărtarea obstacolelor privind folosirea limbii ruse în Ucraina, statutul de regiune separatistă a Donbas și statutul Crimeei anexate de Rusia în 2014.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat apelurile de pace, solicitând Rusiei negocieri serioase pentru a pune capăt invaziei.

"Este timpul să ne întâlnim. Este timpul să discutăm. Este timpul să reinstaurăm integritatea teritorială și justiția pentru Ucraina", a pledat el, sâmbătă, într-un videoclip publicat pe rețelele de socializare.

Turcia s-a arătat pregătită să găzduiască o întâlnire între Zelenski și președintele rus Vladimir Putin.

"Lucrăm noapte și zi pentru pace", a spus duminică Cavusoglu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
ucraina
rusia