Turcia majorează TVA la anumite produse, în ciuda inflației ridicate

Turcia majorează TVA la anumite produse, în ciuda inflației ridicate
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iul 2023

Turcia a majorat taxa pe valoarea adăugată (TVA) cu două puncte procentuale la anumite mărfuri și bunuri și servicii, o măsură care se așteaptă să stimuleze inflația deja ridicată și să crească veniturile bugetare, transmite agenția Reuters, citată de boursorama.com.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Monitorul oficial a precizat vineri că rata TVA aplicată bunurilor și serviciilor a fost majorată de la 18% la 20%, în timp ce cea aplicată anumitor produse de bază, cum ar fi hârtia igienică, detergenții și scutecele, a fost majorată de la 8% la 10%, scrie G4Media.ro.

ANPC: Băncile au dreptul de a contesta procesele-verbale de constatare a contravenției, drept de care aceștia au înțeles să uzeze. Instanțele nu judecă situația de fapt a cauzelor CITEȘTE ȘI ANPC: Băncile au dreptul de a contesta procesele-verbale de constatare a contravenției, drept de care aceștia au înțeles să uzeze. Instanțele nu judecă situația de fapt a cauzelor

În plus față de aceste anunțuri, care se aplică imediat, taxa pe creditele de consum a fost majorată de la 10% la 15%.

Taxele de înregistrare pentru telefoanele mobile importate din străinătate au fost, de asemenea, majorate cu 228%, de la 6.091 de lire la 20.000 de lire (704 euro).

Inflația în Turcia a scăzut sub 40% în iunie, de la an la an, dar este de așteptat să se relanseze în lunile următoare, susținută de creșterea salariilor și de un pachet de măsuri fiscale care include o creștere a impozitului pe profit.

VIDEO Ford oprește de astăzi, după 47 de ani, producția legendarului Fiesta. Va fi înlocuit de un model produs la Craiova CITEȘTE ȘI VIDEO Ford oprește de astăzi, după 47 de ani, producția legendarului Fiesta. Va fi înlocuit de un model produs la Craiova

Aceste noi măsuri ar trebui să stimuleze inflația globală cu 1 până la 1,2 puncte procentuale, potrivit unei note a QNB Finansbank.

Pentru a face față inflației în spirală, banca centrală a Turciei a majorat luna trecută ratele dobânzilor și a promis că va înăspri și mai mult politica monetară, marcând o schimbare de direcție după ani de politică monetară neortodoxă.

Potrivit economiștilor, majorarea TVA ar putea adăuga aproximativ 30 de miliarde de lire la veniturile statului, care au fost împovărate de consecințele cutremurelor din acest an și de cheltuielile preelectorale.

Majorarea taxelor ar putea crește veniturile bugetare ale Turciei cu aproximativ 2%, potrivit unei note a Oyak Investment.

Măsurile urmează introducerii în parlament, la începutul acestei săptămâni, a unui proiect de lege care prevede creșterea impozitului pe profit de la 20% la 25% pentru a face față nevoilor de finanțare generate de cutremurele care au provocat moartea a peste 50.000 de persoane. Cutremurele au provocat pagube în valoare de peste 100 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor guvernului, ale industriașilor și economiștilor.

Turcia a scutit, de asemenea, de reținerea la sursă a impozitului pe dividendele plătite pentru acțiunile deținute la Bursa de Valori din Istanbul.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
tva