Turcia: Scumpirile au explodat, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani

Turcia: Scumpirile au explodat, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 nov 2022

Rata anuală a inflației în Turcia a urcat la 85,51% în octombrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani, ușor sub estimările oficiale, după ce Banca Centrală a redus dobânzile, în pofida creșterii prețurilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Avansul inflației de luna trecută a fost cauzat de un salt de 117,15% al costurilor cu transportul, categorie unde sunt incluse și prețurile la benzină, urmate de o creștere de 99,05% a prețurilor la alimente și băuturi non-alcoolice, și un avans de 93,63% al prețurilor la mobilă și echipamente electrocasnice, scrie Agerpres.

TABEL O nouă scumpire a benzinei. Diferența față de prețul motorinei a coborât sub 1,4 lei/l CITEȘTE ȘI TABEL O nouă scumpire a benzinei. Diferența față de prețul motorinei a coborât sub 1,4 lei/l

Inflația crește în Turcia din toamna anului trecut, în urma deprecierii monedei naționale. Pe parcursul anului 2021, lira turcească a pierdut 44% din valoare în raport cu dolarul, în pofida intervențiilor repetate pe piață ale Băncii Centrale. Moneda Turciei are una din cele mai slabe evoluții în rândul monedelor de pe piețele emergente.

În ultimele trei luni, Banca Centrală a redus în total dobânzile cu 350 puncte de bază, la 10,5%, și a promis o nouă reducere luna viitoare, ca o decizie finală a actualei relaxări a politicii monetare.

În ritm lunar, prețurile de consum în Turcia au urcat la 3,54% în octombrie, conform datelor Institutului de Statistică, în timp ce analiștii intervievați de Reuters se așteptau la un avans de 3,60%. În ritm anual, analiștii previzionau o rată a inflației de 85,60%. Avansul inflației de luna trecută a fost cauzat de un salt de aproape 118% al costurilor cu transportul, categorie unde sunt incluse și prețurile la energie, urmate de o creștere de 93,05% a prețurilor la alimente și băuturi non-alcoolice.

Rata anuală a inflației în Turcia din octombrie este la cel mai ridicat nivel din iunie 1998, când Turcia încerca să încheie un deceniu de inflație ridicată.

Analiștii intervievați de Reuters se așteaptă la o rată a inflației de 70,25% la finalul anului iar Banca Centrală a Turciei la un nivel de 65,20%.

Guvernul susține că inflația va scădea datorită programului economic care prioritizează dobânzile scăzute pentru a majora producția și exporturile, în vederea obținerii unui excedent de cont curent.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
inflatie