Turcia și-a dublat importurile de petrol rusesc în acest an, ocupând locul lăsat liber de Uniunea Europeană

Turcia și-a dublat importurile de petrol rusesc în acest an, ocupând locul lăsat liber de Uniunea Europeană
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 aug 2022

Turcia și-a dublat importurile de petrol din Rusia în acest an, au arătat datele firmei Refinitiv Eikon, cele două țări fiind pregătite pentru o cooperare mai largă în afaceri și în special în comerțul cu energie, în fața sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Comerțul dintre Turcia și Rusia este în plină expansiune încă din primăvară, deoarece companiile turcești care nu aveau interdicție de a avea relații cu omologii ruși au intervenit pentru a umple golul creat de întreprinderile UE care au părăsit Rusia după invazia Ucrainei de la începutul acestui an, scrie News.ro.

Numărul vizitatorilor străini din Turcia a crescut CITEȘTE ȘI Numărul vizitatorilor străini din Turcia a crescut

Rusia numește acțiunile sale în Ucraina ”o operațiune militară specială”.

În acest an, Turcia a crescut importurile de petrol din Rusia, incluzând petrolul Ural și Siberian Light, la peste 200.000 de barili pe zi (bpd), comparativ cu doar 98.000 de barili pe zi pentru aceeași perioadă a anului 2021, arată datele Refinitiv.

Turcia nu a sancționat Rusia din cauza acțiunilor sale în Ucraina, spunând că rămâne dependentă de aprovizionarea cu energie a Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Tayyip Erdogan s-au întâlnit la începutul lunii august și au convenit să stimuleze cooperarea în afaceri.

Principalele rafinării din Turcia, Tupras, și rafinăria STAR, a grupuljui SOCAR din Azerbaidjan, au crescut semnificativ aportul de petrol rusesc Ural și Siberian Light în acest an, în timp ce au scăzut achizițiile de produse din Marea Nordului, Irak și Africa de Vest, arată datele.

În ultimii câțiva ani, rafinăria STAR a crescut achizițiile petrol Johan Sverdrup din Norvegia și irakian, care au o calitate apropiată de cea a petrolului Ural, deoarece prețul petrolului rusesc a crescut.

În acest an, prețurile petrolului rusesc au scăzut la minime istorice față de indicele de referință Brent, în timp ce prețurile petrolului din Marea Nordului și din Irak s-au îmbunătățit.

Lukoil a cumpărat clubul rus Spartak Moscova CITEȘTE ȘI Lukoil a cumpărat clubul rus Spartak Moscova

Este așteptat ca rafinăria STAR să achiziționeze aproximativ 90.000 bpd de petrol din Rusia în perioada ianuarie-august 2022, comparativ cu 48.000 bpd în aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Refinitiv Eikon.

Rafinăriile Tupras vor cumpăra aproximativ 111.000 bpd de petrol din Rusia în perioada ianuarie-august a acestui an, comparativ cu doar 45.000 bpd în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor.

”Alegerea pentru rafinăriile din Turcia a fost evidentă, deoarece nu au limite în ceea ce privește cumpărarea petrolului rusesc”, a spus un trader de pe piața mediteraneană de petrol, care a refuzat să fie numit, deoarece nu este autorizat să vorbească cu presa. El a adăugat că marjele bune de rafinare a petrolului din Ural au susținut profiturile rafinăriilor Turciei.

Ministerul turc al Energiei, Tupras și SOCAR nu au răspuns imediat Reuters pentru comentarii.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
petrol