Turcia va crește de 5 ori taxa pe care trebuie să o plătească navele care tranzitează strâmtorile Bosfor și Dardanele

Turcia va crește de 5 ori taxa pe care trebuie să o plătească navele care tranzitează strâmtorile Bosfor și Dardanele
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 aug 2022

Guvernul turc va crește de cinci ori, începând cu 7 octombrie, cuantumul taxelor pe care trebuie să-l plătească navele care tranzitează strâmtorile Bosfor și Dardanele, o majorare de pe urma căreia veniturile Turciei vor crește de la 40 de milioane de dolari anual la 200 de milioane de dolari anual, au informat mass-media turce, preluate de EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Majorarea taxelor este consecința unei ajustări a prețului francului de aur, au declarat pentru agenția de stat Anadolu surse din Ministerul Infrastructurii, scrie Agerpres.

Polonia consideră rupte acordurile cu UE privind reformele judiciare și acuză Bruxellesul că o sancționează mai dur ca pe Rusia CITEȘTE ȘI Polonia consideră rupte acordurile cu UE privind reformele judiciare și acuză Bruxellesul că o sancționează mai dur ca pe Rusia

Traficul maritim prin Bosfor este reglementat de Tratatul de la Montreux, din 1936, care autorizează Turcia să colecteze taxe în schimbul mentenanței serviciilor de semnalizare și salvare și a efectuării de inspecții sanitare. Aceste taxe oscilau între 0,38 și 0,59 franci de aur, în funcție de tonajul ambarcațiunii. În conformitate cu Convenția de la Montreux, taxele au fost stabilite în franci de aur.

Precedenta ajustare a taxelor a avut loc în 1983, când Turcia a calculat valoarea francului de aur, unitate monetară abolită în 2003, la 0,8 dolari.

Acum, Ministerul Infrastructurii a fixat valoarea taxei pe care trebuie să o plătească navele la 4,08 dolari, de cinci ori mai mult.

Bosforul este traversat anual de circa 40.000 de vase comerciale, cu un volum total de 630.000 de tone, potrivit statisticilor oficiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
dardanele
bosfor