Ucraina - Bătălia pentru controlul capitalei Kiev continuă, iar occidentalii pun presiune pe Moscova

Ucraina - Bătălia pentru controlul capitalei Kiev continuă, iar occidentalii pun presiune pe Moscova
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 feb 2022

Lupta pentru controlul capitalei Kiev continuă duminică, în timp ce occidentalii pun presiune pe Moscova, excluzând bănci rusești din platforma bancară Swift și pregătindu-se să livreze arme Ucrainei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În a patra zi a ofensivei lansate de Vladimir Putin, sirenele alarmelor anti-aeriene s-au auzit din nou la Kiev în noaptea de sâmbătă spre duminică, a indicat Serviciul oficial de comunicații speciale, care le-a cerut locuitorilor să se refugieze în adăposturile din capitală, scrie AFP, citat de News.ro.

Focuri de arme rusești au lovit și gardul unui centru de depozitare a deșeurilor radioactive, au indicat surse ucrainene, citate de agenția Interfax-Ucraina.

Forțele ruse "continuă ofensiva pentru a încercui Kievul" după ce "au încheiat regruparea lor" pe frontul de nord, a afirmat sâmbătă seara armata ucraineană.

La 30 de kilometri sud-vest de Kiev, luptele au continuat pentru controlul bazei aeriene de la Vasilkov, împiedicând pompierii să intervină pentru a stinge un incendiu important la un depozit de petrol lovit noaptea de o rachetă rusă în apropiere de acest oraș, a indicat duminică dimineață șeful admnistrației regiunii Kiev, Oleksi Kuleba.

La Harkov (est), o femeie a fost ucisă de tiruri ruse sâmbătă seară într-un imobil rezidențial, potrivit surselor ucrainene.

Societatea care administrează SWIFT pregătește implementarea noilor sancțiuni ale țărilor occidentale împotriva Rusiei CITEȘTE ȘI Societatea care administrează SWIFT pregătește implementarea noilor sancțiuni ale țărilor occidentale împotriva Rusiei

Armata rusă a primit sâmbătă după-amiază ordinul de a lărgi ofensiva în Ucraina, afirmând că Kievul a refuzat negocieri. "Toate unitățile au primit ordin de extindere a ofensivei în toate direcțiile", a declarat ministrul rus al Apărării.

Violența intervenției ruse a determinat , sâmbătă, occidentalii să adopte un nou pachet de sancțiuni mai dure: ei au decis să excludă numeroase bănci rusești din platforma interbancară Swift, un mecansim esențial în finanțarea globală, a anunțat guvernul german, care prezidenază forumul G7.

O acțiune care "va împiedica efectuarea cele mai mari părți a tranzacțiilor financiare mondiale și, în consecință, exporturile și importurile ale Rusiei vor fi blocate", a subliniat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De altfel, partenerii occidentali au decis să restrângă și mai mult accesul Băncii Centrale Ruse la piețele de capital și să "paralizeze activele Băncii Centrale Ruse" cu scopul de a împiedica Moscova să finanțeze conflictul cu Ucraina, potrivit Von der Leyen.

Noile sancțiuni se vor referi și la oligarhii ruși și la familiile lor pentru a împiedica obținerea cetățeniei țărilor occidentale.

Miniștrii europeni ai Energiei vor avea luni o întâlnire de urgență, după creșterea prețurilor petrolului și gazelor provocată de invazia Rusiei în Ucraina CITEȘTE ȘI Miniștrii europeni ai Energiei vor avea luni o întâlnire de urgență, după creșterea prețurilor petrolului și gazelor provocată de invazia Rusiei în Ucraina

Rusia este de acum "un paria economic și financiar mondial", care se confruntă cu o rublă "în cădere liberă" și un grup de lucru „va vâna iahturile, avioanele, mașinile de lux și casele de lux” ale oligarhilor ruși, a sintetizat sâmbătă seara un înalt oficial american.

"Apreciem susținerea voastră și ajutorul real în aceste vremuri sumbre. Poporul ucrainean nu le va uita", a reacționat, duminică, pe Twitter premierul ucrainean Denis Șmihal.

Semnele rezistenței

Renunțând la politica sa obișnuită de a nu exporta arme letale în zone de conflict, Germania a anunțat sâmbătă furnizarea către Kiev a o mie de lansatoare de rachete antitanc și 500 de rachete sol-aer.

Washingtonul a anunțat sâmbătă că trimite un nou ajutor militar Ucrainei, 350 de milioane de dolari, un înalt responsabil de la Pentagon spunând pentru AFP că vede "semne ale unei rezistențe ucrainene viabile". "Credem că rușii sunt din ce în ce mai frustrați de pierderea elanului lor în ultimele 24 de ore, în special în nordul Ucrainei", a adăugat el.

Regatul Țărilor de Jos a anunțat că livrează 200 de rachete antiaeriene Stinger, Republica Cehă a spus că trimite arme în valoare de 7,6 milioane de euro și Belgia a indicat că furnizează Kievului 2.000 de mitraliere și 3.800 de tone de combustibil.

Franța a declarat sâmbătă seară că "a decis livrearea de echipamente de apărare autorităților ucrainene" și prim-ministrul Australiei, Scott Morrison, a anunțat duminică că guvernul său va furniza Ucrainei "tot sprijinul posibil în materie de ajutor letal".

La France a déclaré samedi soir avoir 'décidé la livraison additionnelle d'équipements de défense aux autorités ukrainiennes', et le Premier ministre de l'Australie, Scott Morrison, a annoncé dimanche que son gouvernement fournirait ŕ  l'Ukraine 'tout le soutien possible en matičre d'aide létale'.

VIDEO Joe Biden: Doar 2 variante - Începe al Treilea Război Mondial sau te asiguri că țara care acționează împotriva dreptului internațional ajunge să plătească un preț pentru ceea ce a făcut CITEȘTE ȘI VIDEO Joe Biden: Doar 2 variante - Începe al Treilea Război Mondial sau te asiguri că țara care acționează împotriva dreptului internațional ajunge să plătească un preț pentru ceea ce a făcut

Moscova nu oferă bilanț

Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru drepturile omului a recenzat pe site, sâmbătă, cel puțin 64 de morți printre civili și sute de mii de oameni fără apă și electricitate. Potrivit ministrului ucrainean al Sănătății, Victor Liașko, cel puțin 198 de civili, între care trei copii, au fost uciși și 1.115 persoane rănite de joi.

De-a lungul țării, zeci de militari ucraineni și-au pierdut viața în lupte, potrivit armatei ucrainene care afirmă de asemenea că a provocat pierderi masive armatei ruse. Moscova nu oferă nicio informație în ceea ce privește bilanțul său.

"Armata noastră controlează Kievul și orașele-cheie din jurul capitalei", a asigurat sâmbătă Volodimir Zelenski pe Facebook, afirmând că "a stricat planul" Moscovei. Președintele ucrainean a chemat populația la arme și a jurat să rămână la Kiev.

În capitala, pustiită de locuitorii ei, starea de asediu a fost prelungită până luni la ora 8.00 și oricine iese în stradă va fi tratat drept dușman, a anunțat primarul, fostul boxer Vitali Klitschko.

"Unități de sabotaj" ale Moscovei se află în oraș, dar nu sunt formațiuni regulate ale armatei ruse, a spus el.

Până în prezent, Ministerul rus al APărării nu a vorbit de ofensiva asupra Kievului, raportând doar tiruri de rachete de croazieră asupra infrastructurii militare, de vansare către Est - unde armata îi sprijină pe separatiștii din teritoriile Donețk și Lugansk - și în sudul ucrainean, unde forțele ruse au intrat joi din Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Polonia afirmă că 115.000 ucraineni au trecut frontiera de la începutul conflictului joi. Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentur refugiați a estimat la peste 116.000 numărul refugiaților către țările vecine. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
rusia
razboi
lupta
kiev