Șeful eMAG: Naționalizarea unei singure companii va îngheța tot mediul de business. UE și NATO sunt singura opțiune, orice semnal care schimbă va avea consecințe grave pentru viața zilnică a fiecărui român

Politic   
Șeful eMAG: Naționalizarea unei singure companii va îngheța tot mediul de business. UE și NATO sunt singura opțiune, orice semnal care schimbă va avea consecințe grave pentru viața zilnică a fiecărui român

Uniunea Europeană și NATO sunt singura opțiune pentru mediul de afaceri, iar orice semnal care să schimbe de pe această traiectorie va avea consecințe grave pentru viața de zi cu zi a fiecărui român, atenționează Iulian Stanciu, președinte executiv al eMAG și membru al board-ului Confederației Patronale Concordia.

"Eu nu aș fi reușit ca antreprenor dacă România nu era patrte din NATO și UE. NATO ne asigură o umbrelă de responsabilitate, iar UE ne asigură apartenența la o piață mai mare. Aceste lucruru duc la un punct foarte important - încredere. Iar încrederea se duce mai departe că munca mea și educația mea și investiția pe care o fac vor produce ceva care va fi tot al meu.

Urmărește-ne și pe Google News
Avertisment - Cel puțin o ajustare sau chiar o mărire de taxe va fi imposibil de evitat CITEȘTE ȘI Avertisment - Cel puțin o ajustare sau chiar o mărire de taxe va fi imposibil de evitat
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Fără asta nu poți face investiții, iar fără investiții nu avem dezvoltare.

Uniunea Europeană și NATO sunt singura opțiune pentru noi, mediul de afaceri, iar orice semnal că care să ne schimbe de pe această traiectorie va avea consecințe grave pentru viața de zi cu zi a fiecărui român. Orice deviere de la drumul european și atlantic aduce costuri economice directe. Încrederea de care vorbeam, dispare, investițiile se opresc, capitalul migrează.

Eu, ca antreprenor român, nu pot face investiții dacă nu am încredere. Și aici subliniez că nu este vorba neapărat de investiții străine sau investiții făcute de antreprenori români. Toate au la bază această încredere. Dacă eu nu investesc, alții rămân fără venituri, ceea ce duce mai departe la tăieri de joburi, la creșteri de prețuri și la criza economică", spune Stanciu la Digi 24.

Mesaj Crin Antonescu - Cu cine va vota în turul II CITEȘTE ȘI Mesaj Crin Antonescu - Cu cine va vota în turul II

El amintește că, din 2007 încoace, în România au intrat peste 100 de miliarde de euro fonduri europene, o injecție de capital și de investiții fără de care nu am fi astăzi aici. Sunt bani care au schimbat la față România și trăim mai bine pentru că suntem parte din proiectul european și beneficiem de securitatea oferită de NATO și parteneriatul strategic cu Statele Unite, arată acesta.

"Să vă spun pe scurt de unde vin eu: am crescut într-un cartier mai sărac al Ploieștiului, în Malul Roșu. Am mers la școala din cartier, am învățat, am fost la olimpiade, mi-am făcut firmă la 22 de ani, am muncit.

Am trecut prin crize și probleme, ca toată România și am avut succes pentru că am avut încredere în puterea oamenilor de a schimba ceva în bine, în viitor.

Am beneficiat de schimbarea de regim din 89, de economia de piață, de aderarea la UE și de investiții străine.

Acum, pericolul economic este real, îl văd în activitatea și a mea și a celorlalte companii din Concordia și avem niște îngrijorări care ar trebui să dispară.

INTERVIU Nicușor Dan amenință dezvoltatorii imobiliari cu noii procurori pe care îi va numi ca președinte: „Zona imobiliară e una de mare corupție, care a fost evitată de parchete” CITEȘTE ȘI INTERVIU Nicușor Dan amenință dezvoltatorii imobiliari cu noii procurori pe care îi va numi ca președinte: „Zona imobiliară e una de mare corupție, care a fost evitată de parchete”

O dată: naționalizarea unei singure companii ar trimite un semnal care ar îngheța tot mediul de business. Respectarea proprietății private este sfântă. De la o companie se poate ajunge la mai multe companii naționalizate până la terenul sau apartamentul fiecăruia dintre noi.

Nu poți construi așa. Acest spectru al naționalizării îngheață această încredere.

Pe urmă, noi nu cerem favoruri, vrem să nu ni se ceară imposibilul – să salvăm economia, după ce oameni care nu știu ce înseamnă să fie antreprenori sau te împrumuți pentru a-ți crește afacerea, au împins-o către prăpastie. Economia nu are culoare politică, are indicatori, cifre și ar trebui date semnale foarte clare pentru perspective bune, economice și stabilitate.

Noi, spre exemplu, suntem votați în fiecare zi de clienții noștri, știm ce înseamnă performanța și echilibru. Statul, din păcate, nu a demonstrat în ultimul timp așa ceva, iar acum lucrurile sunt din ce în ce mai grave și nu există încrederea partenerilor externi. Și se vede prin curs, scumpiri, perspectivele creșterilor de prețuri.

FOTO Burduja: Încă 23MW pentru energia și independența României. Dacă vrei să faci treabă, deranjezi. Merită? CITEȘTE ȘI FOTO Burduja: Încă 23MW pentru energia și independența României. Dacă vrei să faci treabă, deranjezi. Merită?

De asemenea, avem nevoie de reguli care cât mai simple, egal aplicate tuturor. Avem nevoie de predictibilitate și nu avem nevoie de promisiuni de - nu știu - case ieftine și alte lucruri nesustenabile. Economia nu are de unde să dea așa ceva și în momentul în care promiți așa ceva, este clar că se va pune o presiune și mai mare pe bugetul statului și el devine nesustenabil și dispare acea încredere de care vorbeam", mai spune acesta.

Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia, a lansat anterior un apel către mediul de afaceri și clasa politică și le cere celor doi candidați rămași în cursa prezidențială - George Simion și Nicusor Dan - să declare public că nu vor susține măriri de taxe, că nu vor schimba drumul european și atlantic al României și că vor respecta democrația, libertatea, proprietatea privată și domnia legii.

"O treime din PIB-ul și bunăstarea românilor sunt produse în miile de societăți membre Concordia, cu peste 450.000 de angajați. Oriunde întorci capul în România vei da peste o fabrică, un magazin, un birou, un șantier al unui membru Concordia. Existăm ca să apărăm interesele celor care produc valoare pentru societate.

Prosperitatea României se datorează mediului de afaceri, companiilor și milioanelor de români care lucrează în aceste societăți. Politicienii s-au succedat cu repeziciune, dar mediul nostru privat s-a construit cu greu și este statornic. Îmi este imposibil să-mi amintesc câți premieri sau miniștri de finanțe am cunoscut. Un politician care să cheltuie arbitrar taxele pe care noi le plătim găsim ușor, dar un om de afaceri sau un antreprenor care să își asume responsabilitatea unei afaceri cu 50, 100, 1000 de oameni, mult mai greu. 

Asta ne legitimează în fața oricărui Guvern, a oricărui politician și a oricărui președinte. Ne dă dreptul să solicităm ca anumite principii să fie respectate, ca orice decizie economică să fie agreată cu mediul de afaceri reprezentativ.

Muncitorii calificați revin în forță pe piața muncii CITEȘTE ȘI Muncitorii calificați revin în forță pe piața muncii

Din aceste motive, Concordia le cere imperativ celor doi candidați rămași în cursa prezidențială, să declare public, fără echivoc, că:

  1. Nu vor schimba drumul european și atlantic al României. Este singura opțiune. Orice tentativă de deturnare a României de la parcursul european și atlantic va avea consecințe economice directe și va duce la un declin sigur al nivelului de trai și al veniturilor tuturor.
  2. Nu vor susține măriri de taxe și se vor implica în eliminarea dezechilibrelor economice. Cum? Prin promovarea cheltuirii responsabile a banilor publici. În 2010, incapacitatea clasei politice de a adapta veniturile la cheltuieli în ciuda tuturor avertismentelor a dus la măsuri brutale, care au zdrobit sute de mii de companii și angajații lor, au omorât visurile antreprenorilor români și au prelungit criza cu încă trei ani. Se poate repeta? Mâine, dacă decidenții vor apela din nou la vandalism fiscal.
  3. Vor respecta democrația, libertatea, proprietatea privată și domnia legii. Doar așa mediul privat poate produce bunăstare și noi vom avea încredere să continuăm investițiile.

Vrem o Românie în care inițiativa și hărnicia sunt răsplătite, nu pedepsite.

Vom trage la răspundere clasa politică fără ezitare și o vom face ori de câte ori interesele economice ale țării sunt amenințate.

Moov Leasing obține finanțare pentru extindere la nivel național CITEȘTE ȘI Moov Leasing obține finanțare pentru extindere la nivel național

Dar odată cu această putere, vine și responsabilitatea față de comunitățile în care ne desfășurăm activitatea. Îmi este cu adevărat rușine când întâlnesc oameni de afaceri care conduc companii cu sute de angajați, dar nu se implică în viața publică și în comunități.

Le reamintim răspicat: Ce ați muncit până acum, trebuie apărat. Uneori mai vocal, în fața celor pe care îi alegem, și cel mai adesea, implicându-vă în organizații patronale.

În România există, în continuare, oportunități mari și pentru a fi cu toții mai prosperi avem nevoie de decizii care se bazează pe date, nu pe dogme. Avem nevoie de o economie liberă, nu de stăpâni politici", se arată în mesajul lui Dan Șucu.

viewscnt
Afla mai multe despre
dan sucu
economie