Ucraina și Republica Moldova nu-și vor reconecta sistemele energetice cu cele ale Rusiei și Belarus. Kievul cere grăbirea sincronizării celor două rețele cu cea occidentală

Ucraina și Republica Moldova nu-și vor reconecta sistemele energetice cu cele ale Rusiei și Belarus. Kievul cere grăbirea sincronizării celor două rețele cu cea occidentală
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 feb 2022

Sistemul energetic național al Ucrainei, secondat de cel al Republicii Moldova, care depinde în măsură covârșitoare de primul, a finalizat cu succes testul tehnic de operare în regim de izolare completă derulat în perioada 24-26 februarie 2022 și ar fi trebuit să se reconecteze duminică, 27 februarie, cu cele din Rusia și Belarus, însă din cauza invaziei ruse în Ucraina, s-a decis că reconectarea nu se va mai face, a anunțat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușenko.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Profit.ro a relatat pe larg despre test și despre starea industriei energetice a Ucrainei în condiții de război (aici și aici).

Societatea care administrează SWIFT pregătește implementarea noilor sancțiuni ale țărilor occidentale împotriva Rusiei CITEȘTE ȘI Societatea care administrează SWIFT pregătește implementarea noilor sancțiuni ale țărilor occidentale împotriva Rusiei

Totodată, potrivit sursei citate, Kievul face apel la miniștrii Energiei din UE să grăbească procedurile de sincronizare a celor două rețele de electricitate cu cele din Europa de Vest, sincronizare care, în condiții normale, ar fi trebuit să aibă loc de-abia în 2023. Este vorba de sistemele energetice administrate de operatorii de transport și sistem grupați în Asociația Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport al Electricității (European Network of Transmission System Operators for Electricity - ENTSO-E), ai cărei membri sunt operatorii de profil din statele membre UE, plus cei din Albania, Bosnia-Herțegovina, Elveția, Islanda, Macedonia, Muntenegru, Irlanda de Nord și Norvegia.

Planul de sincronizare energetică a Ucrainei cu Europa de Vest și de renunțare la sincronizarea actuală cu rețelele de electricitate rusă și bielorusă, care datează din epoca sovietică, a fost elaborat inițial în 2017.

Cheltuielile militare ale Rusiei, de aproape zece ori mai mari decât ale Ucrainei - raport CITEȘTE ȘI Cheltuielile militare ale Rusiei, de aproape zece ori mai mari decât ale Ucrainei - raport

"Astăzi a fost semnat Ordinul Ministerului Energiei prin care refuzăm reconectarea cu rețeaua energetică a ocupantului rus. Intenționez să fac apel la miniștrii Energiei din țările europene să ajute la grăbirea deciziei de sincronizare a sistemului ucrainean cu cel european. Ne-am demonstrat capacitatea tehnologică pentru asta prin succesul testului de funcționare în regim de izolare din perioada 24-26 februarie. Și asta sub bombardamente și atacuri ale dușmanului. Acum este nevoie de voința politică a guvernelor din statele europene", a declarat Galușenko sâmbătă seară.

Din informațiile de pe site-ul operatorului ucrainean de transport și sistem Ukrenergo, deocamdată, sistemul energetic din țara vecină nu s-a reconectat nici cu cele din țările vestice vecine, respectiv România, Ungaria și Slovacia.

VIDEO Cecenia a trimis combatanți alături de trupele ruse în Ucraina CITEȘTE ȘI VIDEO Cecenia a trimis combatanți alături de trupele ruse în Ucraina

În condiții normale, importurile și exporturile de energie din și către Ucraina ale României sunt semnificative, sistemul energetic ucrainean fiind conectat cu cele din România, Ungaria și Slovacia prin așa-numita "insulă Burștîn", o zonă de rețea separată de restul rețelei ucrainene și în care funcționează mai multe termocentrale mari pe cărbune, cu putere instalată totală de 3 GW.

În cadrul testului din 24-26 februarie, "insula Burștîn" a fost deconectată de la cele trei rețele vecine vestice și conectată în schimb cu restul sistemului energetic ucrainean, care astfel a funcționat în izolare completă, și la est, și la vest.

În momentul publicării acestui articol, sistemul energetic național al României producea mai mult decât consuma. La ora 10:11, producția era de 7.302 MW, iar consumul - de 6.343 MW, soldul fiind de export.

VIDEO Joe Biden: Doar 2 variante - Începe al Treilea Război Mondial sau te asiguri că țara care acționează împotriva dreptului internațional ajunge să plătească un preț pentru ceea ce a făcut CITEȘTE ȘI VIDEO Joe Biden: Doar 2 variante - Începe al Treilea Război Mondial sau te asiguri că țara care acționează împotriva dreptului internațional ajunge să plătească un preț pentru ceea ce a făcut

Totodată, Guvernul ucrainean a ordonat centralelor energetice să treacă la utilizarea de gaze naturale pentru a economisi rezervele strategice de cărbune, a declarat sâmbătă șeful celui mai mare producător privat de energie din țară, DTEK, controlat de miliardarul Rinat Ahmetov.

Directorul general al DTEK, Maxim Timcenko, a declarat că țara mai are rezerve de cărbune de 730.000 de tone, suficiente pentru 15 până la 20 de zile. Centralele DTEK asigură circa 25% din producția de energie a Ucrainei.

Vodca rusească - scoasă din unele magazine CITEȘTE ȘI Vodca rusească - scoasă din unele magazine

Cea mai mare parte a producției de cărbune a Ucrainei, din care un procent semnificativ este produs de DTEK, se află în estul țării, în sau în apropierea celor două regiuni separatiste pe care Rusia le-a declarat independente. Timcenko a spus că este ”doar o chestiune de timp” până când producția de cărbune sau distribuția sa va fi perturbată.

”Guvernul ucrainean a cerut DTEK să treacă pe gaz în loc de cărbune pentru a păstra rezervele strategice”, a declarat Timcenko reporterilor, într-o conferință telefonică. DTEK deține opt termocentrale, inclusiv una în provincia separatistă Luhansk, care este acum sub controlul Rusiei. Gazul este produs în Ucraina și vine și prin conducte din Rusia către piața europeană.

Viktor Orban: Ungaria sprijină pe deplin sancțiunile UE împotriva Rusiei. Nu este timpul să facem pe șmecherii! CITEȘTE ȘI Viktor Orban: Ungaria sprijină pe deplin sancțiunile UE împotriva Rusiei. Nu este timpul să facem pe șmecherii!

Timcenko a spus că Ucraina poate folosi gazul rusesc în tranzit către restul Europei.

El a adăugat că cererea de energie din Ucraina a scăzut de la invazie și că țara sa produce acum mai mult decât consumă. De exemplu, pe 25 februarie, consumul total a scăzut cu 15% comparativ cu ziua anterioară, în care a început invazia rusă.

Peste 120.000 de ucraineni au părăsit Ucraina de la lansarea invaziei de către Rusia - ONU CITEȘTE ȘI Peste 120.000 de ucraineni au părăsit Ucraina de la lansarea invaziei de către Rusia - ONU

”Forțele noastre militare și-au întărit pozițiile în jurul centralelor nucleare, dar nimeni nu poate spune dacă le vom menține sub controlul nostru”, a spus Timcenko. Deocamdată, Rusia nu a vizat infrastructura critică, a spus el, dar 40% din capacitatea de producție de energie regenerabilă a DTEK a fost întreruptă din cauza liniilor de transport doborâte.

"Nu există probleme majore de aprovizionare pentru consumatori, în nici una din regiuni. Doar mici probleme locale, dar nimic sistemic în acest moment", a spus el.

Centralele pe gaze naturale asigură aproximativ o treime din consumul de energie al Ucrainei, urmate de cele pe cărbune, cu 30%, și de reactoarele nucleare, cu 21%, potrivit Administrației pentru Informații în Domeniul  Energiei din Statele Unite. Petrolul și sursele regenerabile asigură restul.

viewscnt
Afla mai multe despre
export import energie ucraina
sistemul energetic ucrainean
sistem energetic republica moldova
invazie rusia ucraina aprovizionare energie