UE plătește Poloniei 6,3 miliarde de euro din fondul de redresare post-covid

UE plătește Poloniei 6,3 miliarde de euro din fondul de redresare post-covid
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 apr 2024

Uniunea Europeană (UE) a plătit Poloniei 6,3 miliarde de euro, în cadrul ajutoarelor de relansarea economică, în urma pandemiei covid-19, cea mai mare plată de până în prezent făcută Varșoviei, anunță ministrul însărcinat cu Fondurile și Politici Regionale, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, relatează The Associated Press.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fostul Guvern naționalist și consevator polonez, îndepărtat de la putere în octombrie, a impus reforme ale sistemului judiciar polonez prin care a încălcat statul de drept, acuză UE, care a decis să blocheze aceste fonduri, scrie News.ro.

Șeful producătorului ceh de armament CSG vizează ca acesta să ocupe un loc important pe piața mondială, prin achiziția companiei americane Kinetic CITEȘTE ȘI Șeful producătorului ceh de armament CSG vizează ca acesta să ocupe un loc important pe piața mondială, prin achiziția companiei americane Kinetic

Comisia Europeană (CE) a anunțat că este necesar ca Varșovia să atingă anumite ”jaloane” în independența puterii judiciare, pentru a obține acces la aceste fonduri.

Un sistem judiciar independent este esențial în respectarea normelor democratice europene, sublinia CE, iar tribunale independente consolidează încrederea investitorilor în capacitatea Poloniei de a tranșa diferende comerciale, potrivit unor analiști.

Ministrul polonez însărcinat cu Fondurile și Politici Regionale, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz a salutat tranșa și a subliniat că valoarea aderării la UE este mai presus de bani.

”A face parte din UE dă roade, dar UE nu înseamnă doar bani, lucru pe care predecesorii nioștri l-au uitat”, scrie ea pe X.

”Suntem uniți prin valori: democrație, oportunități egale, stat de drept, libertăți civile!”, subliniază ea.

Coaliția prouerupeană de trei partide de centru-stânga condusă de către Donald Tusk a obținut o victorie în alegerile parlamentare în octombrie și a preluat puterea în decembrie.

Ea succede Partidului Lege și Justiție (PiS, consevatori) după opt ani în care a impus reforme controversate în sistemului judiciar, drepturile de reproducere și presă, care au intrat în coliziune cu valorile UE.

CE anunța în februarie că urma să înceapă să efectueze plăți, în urma unor angajamente ale fostului președinte al Consiliului European Donald Tusk de a restabili norme democratice.

Acest fond - Recovery and Resilience Facility - a fost înființat în 2020. UE a adoptat un an mai târziu un plan de relansare economică în valoare de 672,5 miliarde de euro în vederea ajutării statelor membre să-și revină mai ușor după pandemia covid-19.

Polonia urmează să primească granturi în valoare de 25,3 miliarde de euro și împrumuturi în valoare de 34,5 miliarde de euro în planul de redresare post-covid.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
polonia