UE reia, după o pauză de doi ani, plățile către Republica Moldova în cadrul programelor de sprijin bugetar

UE reia, după o pauză de doi ani, plățile către Republica Moldova în cadrul programelor de sprijin bugetar

Foto: Wikimedia Commons

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 23 iul 2019

Comisia Europeană a reluat măsurile pentru susținerea bugetară a Republicii Moldova după doi ani de pauză, alocând un total de 14,54 milioane de euro pentru punerea în aplicare a Acordului de liber schimb UE-Moldova, finanțarea programelor de educație și formare profesională și punerea în aplicare a Planului de acțiune pentru liberalizarea regimului de vize.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Plățile au fost reluate după o suspendare de aproape doi ani, ca urmare a deteriorării situației privind statul de drept în țara de peste Prut.

Comisia notează că guvernul învestit recent la Chișinău a luat o serie de decizii importante, care au permis UE să aprecieze că sunt îndeplinite condițiile pentru reluarea sprijinului bugetar acordat Republicii Moldova.

Ministerul Energiei “insistă”: Importurile de gaze avantajează consumatori autohtoni CITEȘTE ȘI Ministerul Energiei “insistă”: Importurile de gaze avantajează consumatori autohtoni

În special, UE recunoaște următoarele progrese:

  • Noul guvern și-a exprimat în mod ferm angajamentul de a pune în aplicare agenda de reforme prevăzută în Acordul de asociere dintre UE și Republica Moldova. Acesta a identificat lupta împotriva corupției ca prioritate absolută a programului său.
  • Parlamentul a început să lucreze la o nouă agendă legislativă. Printre primele decizii luate s-a numărat inițiativa legislativă de anulare a sistemului electoral mixt anterior și punerea în aplicare a recomandărilor Comisiei de la Veneția. Parlamentul a instituit, de asemenea, o comisie de anchetă privind frauda bancară din 2014 și a adoptat decizii de sprijinire a depolitizării instituțiilor statului și de combatere a corupției.
  • Alegerile locale au fost stabilite pentru 20 octombrie, iar noile autorități s-au angajat să se asigure că acestea se desfășoară în mod credibil, transparent și favorabil incluziunii.
  • Noul guvern a restabilit, de asemenea, relațiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI). La 10 iulie, reprezentanții FMI și autoritățile moldovene au ajuns la un acord la nivel tehnic cu privire la cea de a patra și cea de a cincea revizuire din cadrul programului economic sprijinit de FMI. Acesta a recunoscut, de asemenea, progresele realizate de autorități în ceea ce privește consolidarea politicilor macroeconomice și a subliniat necesitatea de a susține dinamica reformelor și de a lua măsuri decisive pentru combaterea corupției.

“Pachetul de astăzi este un semn clar al sprijinului acordat de UE Republicii Moldova și cetățenilor săi. Acesta este, de asemenea, o dovadă a aprecierii acțiunilor deja întreprinse și o încurajare adresată autorităților să-și continue eforturile, în special în ceea ce privește consolidarea statului de drept și a democrației și lupta împotriva corupției. UE se angajează ferm să sprijine și să însoțească Republica Moldova pe această cale a reformei”, a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea.

Suma de 14,54 milioane de euro a fost acordată ca sprijin bugetar în cadrul a trei programe:

Sprijinirea punerii în aplicare a Acordului de liber schimb dintre Moldova și UE: datorită zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare, precum și a sprijinului acordat de UE, exporturile Moldovei către UE au crescut cu 62 % între 2014 și 2018. În 2018, UE a continuat să își consolideze poziția de principal partener comercial al Moldovei, reprezentând aproximativ 70 % din totalul exporturilor și 50 % din totalul importurilor.

Programul de educație și formare profesională: cu sprijinul UE, Republica Moldova a pus bazele unui sistem modern și eficient de educație și formare profesională, bazat în special pe învățământul dual. Acest program sprijină emanciparea tinerei generații, în special în ceea ce privește dezvoltarea competențelor și îmbunătățirea capacității de inserție profesională.

Programul de sprijin al Planului de acțiune pentru liberalizarea regimului de vize a ajutat autoritățile să respecte în continuare criteriile de referință pentru a beneficia de acest regim, care oferă beneficii concrete importante pentru cetățenii moldoveni. În al doilea raport al său privind mecanismul de suspendare în materie de vize, din decembrie 2018, Comisia a confirmat că Republica Moldova continuă să respecte criteriul de referință; de asemenea, Comisia a formulat recomandări pentru Republica Moldova cu privire la combaterea corupției și a migrației neregulamentare, iar noul guvern și-a demonstrat în mod credibil angajamentul de a lua măsuri în acest sens.

viewscnt
Afla mai multe despre
bruxelles
comisia europeana
republica moldova
sprijin bugetar
fonduri
plati