ULTIMA ORĂ Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare. Ultimul mesaj: Mă trimit într-o celulă de pedeapsă!

ULTIMA ORĂ Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare. Ultimul mesaj: Mă trimit într-o celulă de pedeapsă!
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 feb 2024

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a murit, a anunțat serviciul penitenciar din regiunea Yamalo-Nenets, unde își ispășise pedeapsa, relatează agenția Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Într-o declarație publicată pe site-ul său, Serviciul Federal al Penitenciarelor din districtul autonom Yamalo-Nenets a declarat că Navalnîi „s-a simțit rău” după o plimbare de vineri și „și-a pierdut aproape imediat cunoștința”.

Dependența Austriei de gazul rusesc a ajuns la 98%. Ministru: „Cu facturile noastre la energie finanțăm indirect războiul atroce din Ucraina” CITEȘTE ȘI Dependența Austriei de gazul rusesc a ajuns la 98%. Ministru: „Cu facturile noastre la energie finanțăm indirect războiul atroce din Ucraina”

A mai precizat că personalul medical a fost chemat, dar că nu au putut să-l resusciteze pe Navalnîi. Serviciul Federal al Penitenciarelor a menționat că motivul morții a fost stabilit.

 El ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare cu privire la ”extremism”.

La începutul lui februarie, el le-a cerut rușilor să nu voteze cu Vladimir Putin în alegerile prevăzute în perioada 15-17 martie.

VIDEO La solicitarea premierului Ciolacu, toate ministerele, inclusiv SPP-iștii care îl păzesc, vor utiliza automobile Duster CITEȘTE ȘI VIDEO La solicitarea premierului Ciolacu, toate ministerele, inclusiv SPP-iștii care îl păzesc, vor utiliza automobile Duster

El nu a spus atunci numele candidatului pe care-l susținea. 

Disidentul rus Alexei Navalnîi a acuzat în ultimul său mesaj înainte să moară că șefii coloniei penale în care era încarcerat încearcă să „doboare recordul” de lingușire pe lângă președintele Vladimir Putin și că tocmai l-au trimis pentru încă 15 zile într-o celulă de pedeapsă.

„Colonia penală Iamalia a decis să doboare recordul de lingușire față de Vladimir și mulțumire a autorităților de la Moscova. Tocmai mi-au dat 15 zile într-o celulă de pedeapsă. Asta vine a patra celulă de pedeapsă în mai puțin de două luni de când sunt cu ei”, a notat Navalnîi într-un mesaj în limba rusă pe platforma „X”, fosta Twitter, miercurea aceasta.

Aleksei Anatolievici Navalnîi, avea 47 de ani. A fost un jurist, activist și politician rus, care a devenit populat din 2009 în Rusia și în mass-media internațională, criticând corupția și regimul lui Vladimir Putin. El a organizat demonstrații de amploare promovând democrația și condamnând corupția politică din Rusia. În 2012, The Wall Street Journal l-a descris ca fiind „omul de care Vladimir Putin se teme cel mai mult”.

În septembrie 2013, Navalnîi a candidat la funcția de primar al Moscovei, pierzând cursa în fața lui Serghei Sobianin (candidatul lui Putin), cu 27% din voturi.

VIDEO Încălcare masivă a securității datelor: 200.000 de conturi de pe Facebook Marketplace, dezvăluite online CITEȘTE ȘI VIDEO Încălcare masivă a securității datelor: 200.000 de conturi de pe Facebook Marketplace, dezvăluite online

Navalnîi a fost arestat de numeroase ori de autoritățile ruse, cel mai serios caz fiind în 2012, când autoritățile federale l-au acuzat de fraude și delapidări, acuzații respinse de acesta. În prezent era închis într-un penitenciar din apropierea Cercului Arctic, în regim special, cu o condamnare pe 19 ani

A fost victima unei otrăviri în urmă cu câțiva ani, Pe 20 august 2020, în timpul unui zbor de la Tomsk la Moscova, Navalny s-a simțit foarte rău, fiind spitalizat la Urgența Spitalului Municipal 1 din Omsk, oraș în care avionul, în care se găsea politicianul rus, a efectuat o aterizare de urgență. Schimbarea stării sale de sănătate a fost abruptă și violentă conform unei filmări a momentelor de criză. Ajunge la un spital din Germania, care, în urma investigațiilor, a anunțat că datele clinice indică faptul că politicianul rus prezintă „urme de otrăvire”. Cancelarul gen=rman Angela Merkel a declarat urlterior: „Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok”.

viewscnt
Afla mai multe despre
alexei navalnii
deces
inchisoare