Ungaria acuză Comisia Europeană de șantaj, în urma condițiilor impuse pentru deblocarea integrală a fondurilor europene

Ungaria acuză Comisia Europeană de șantaj, în urma condițiilor impuse pentru deblocarea integrală a fondurilor europene
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 ian 2024

Guvernul ungar a acuzat Comisia Europeană de „santaj” după ce aceasta a transmis Budapestei că nu-i vor fi deblocate fondurile europene atât timp cât nu îndeplinește normele UE în materie de drepturi LGBTI, migranți și libertate academică, scrie agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Bruxellesul încearcă să ne șantajeze pentru a ne conforma normelor sale privind LGBTI și migrația, abuzând de fondurile UE”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs.

VIDEO Eforie - Veți avea o plajă nouă. Lucrările de înnisipare, încheiate CITEȘTE ȘI VIDEO Eforie - Veți avea o plajă nouă. Lucrările de înnisipare, încheiate

Acesta a reacționat astfel după ce mai devreme în aceeași zi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Bruxellesul nu va debloca Ungariei noi fonduri europene dacă guvernul lui Viktor Orban nu răspunde favorabil cererilor Comisiei Europene privind drepturile membrilor comunității LGBTI, dreptul de azil pentru migranți și libertatea academică, scrie Agerpres.

Dar „nu va exista compromis” pe aceste teme din partea guvernului de la Budapesta, a promis purtătorul de cuvânt al acestuia. El a insistat asupra mesajului pe care Orban îl repetă de ani buni, acela că nu va permite ca Ungaria să devină o țară de migranți. În cazul drepturilor LGBTI, Bruxellesul contestă în special o lege care interzice referirile la homosexualitate în școli. Guvernul ungar afirmă că aceasta nu este o lege „anti-gay”, ci una care să protejeze copiii, inclusiv în fața unor acțiuni desfășurate de ONG-uri în școli.

Acuzând astfel încălcări ale statului de drept, Comisia Europeană a blocat fondurile europene ce revin Ungariei, inclusiv pe cele din planul de relansare post-pandemie.

În timp ce negocia cu Orban ridicarea veto-ului acestuia față de un ajutor financiar european de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, Comisia Europeană a deblocat în decembrie 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria, plus 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU, dar alte fonduri europene (de coeziune și pentru planul de redresare post-pandemie) de peste 21 de miliarde de euro rămân în continuare înghețate.

În acest timp, Viktor Orban cere deblocarea tuturor fondurilor europene, despre care afirmă că i-au fost retrase țării sale abuziv din motive politice de către Comisia Europeană, care dezaprobă orientarea conservatoare a guvernului său.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
comisia europeană