Ungaria raționalizează benzina zilnică

Ungaria raționalizează benzina zilnică
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 iun 2022

Grupul energetic ungar MOL a anunțat că va limita la 50 de litri de combustibil pe zi cantitatea pe care o pot achiziționa șoferii mașinilor de pasageri la benzinăriile sale din Ungaria, înjumătățind precedenta limită, pentru a evita perturbările provocate de plafonarea prețurilor de către Guvern, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

MOL, care deține cea mai mare rețea de benzinării din Ungaria, a cerut retragerea graduală a măsurii. Președintele director general al MOL, Zsolt Hernadi, a afirmat în presa locală că eliminarea treptată a plafonării prețurilor la benzină și motorină va fi necesară pentru asigurarea siguranței aprovizionării pe termen lung, scrie Agerpres.

FOTO Gigantul Beltrame, anunțat în premieră de Profit.ro, repornește COS Târgoviște, sub brandul Donalam. Investiții de aproape jumătate miliard euro, în pofida scumpirii energiei și concurenței non-UE cu costuri mici de mediu CITEȘTE ȘI FOTO Gigantul Beltrame, anunțat în premieră de Profit.ro, repornește COS Târgoviște, sub brandul Donalam. Investiții de aproape jumătate miliard euro, în pofida scumpirii energiei și concurenței non-UE cu costuri mici de mediu

În 16 iunie, Guvernul de la Budapesta anunța că a extins până la 1 octombrie plafonarea prețurilor la combustibili în Ungaria. În noiembrie, Executivul stabilea că prețurile la benzină și motorină nu pot depăși 480 forinți (1,27 dolari) pe litru la benzinării, sub prețurile actuale, de peste 500 de forinți.

"Am introdus această limită (la realimentare) pentru a putea garanta securitatea aprovizionării", iar cei care vin să cumpere cu canistre combustibil nu vor mai beneficia de plafonarea prețurilor, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al grupului energetic ungar, Piroska Bakos.

Anunțul de vineri este cel mai recent indiciu că intervenția pe piața combustibilului afectează echilibrul între cerere și ofertă.

Austria și Ungaria au eliberat o parte din rezervele lor strategice de combustibil în ultimele săptămâni pentru a stabiliza piața.

Cererea pentru combustibil crește în mod normal cu aproximativ 30-40% în perioada verii, datorită turismului și a sezonului agricol, care majorează cererea de motorină. Dar plafonarea prețurilor a dus la scăderea importurilor de combustibil, pe care MOL încearcă să o compenseze acum a explicat Bakos.

În plus, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a cerut Ungariei să suspende vânzarea de combustibil cu preț diferit pentru mașinile cu plăcuțe de înmatriculare străine, în caz contrar riscând declanșarea unei proceduri de infringement, potrivit unei scrisori a Comisiei Europene consultate de Reuters.

Breton a precizat că executivul UE își rezervă dreptul de a lansa proceduri de infringement care pot duce, în cele din urmă, la acțiuni în justiție împotriva Ungariei și posibile amenzi. 

viewscnt
Afla mai multe despre
mol
ungaria