Ungaria și Gazprom au finalizat condițiile acordului privind amânarea plăților

Ungaria și Gazprom au finalizat condițiile acordului privind amânarea plăților
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 oct 2022

Ungaria a convenit cu Gazprom să redirecționeze livrările de gaze către Budapesta prin conducta TurkStream și, de asemenea, părțile au finalizat condițiile mecanismului de amânare a plăților, a anunțat ministrul de Externe, Peter Szijjarto, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform unui acord semnat anul trecut, înainte de declanșarea războiului din Ucraina, Ungaria primește 3,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin Bulgaria și Serbia, la care se adaugă un miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria. Acordul semnat de Ungaria cu Gazprom este pe o perioadă de 15 ani.

Mobilizarea rezerviștilor ar putea afecta revenirea economiei rusești CITEȘTE ȘI Mobilizarea rezerviștilor ar putea afecta revenirea economiei rusești

Anul acesta, deficitul comercial al Ungariei a urcat semnificativ, din cauza creșterii costurilor cu energia, a sporirii vulnerabilității țării și a deprecierii forintului, care miercuri a atins un nivel record scăzut față de euro.

După discuții la Moscova cu Alexei Miller, șeful companiei ruse de stat Gazprom, Szijjarto a anunțat redirecționarea livrărilor prin TurkStream, care aduce gaze în Ungaria via Serbia.

"Gazoductul TurkStream va juca un rol chiar mai important ca înainte în aprovizionarea cu gaze a Europei Centrale și de Sud-Est. Gazprom a confirmat angajamentele privind operarea pe termen lung a TurkStream, precum și angajamentul pentru predictibilitatea pe termen lung a livrărilor de gaze către Ungaria", susține Szijjarto.

La începutul acestei luni, compania ungară de stat MVM a anunțat că a ajuns la un acord cu grupul rus Gazprom pentru amânarea plăților pentru livrările de gaze care depășesc un anumit plafon, permițând Ungariei să plătească gazele pe o perioadă de trei ani dacă prețul crește.

"Nu vor fi necesare restricții în Ungaria privind consumul de gaze", a dat asigurări ministrul de Externe.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
gazprom