Ungaria vinde 35% din participația sa în VIG

Ungaria vinde 35% din participația sa în VIG
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 nov 2023

Vienna Insurance Group (VIG) a semnat un contract de cumpărare a unui pachet de 35% din acțiunile afacerii sale din Ungaria, deținut la acest moment de compania de stat Corvinus.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Odată ce tranzacția va fi finalizată, participația VIG va crește de la 55 la 90%, Corvinus păstrând un pachet de 10%.

Tranzacția, care este supusă aprobării de către Banca Națională a Ungariei, este de așteptat să se încheie la sfârșitul lunii noiembrie 2023.

În martie 2022, asigurătorul olandez Aegon a finalizat vânzarea operațiunilor din Ungaria către rivalul austriac Vienna Insurance Group (VIG), la o lună după ce Comisia Europeană a decis că autoritățile ungare au blocat fără drept tranzacția

Grupul austriac VIG a agreat, în noiembrie 2020, preluarea activelor Aegon din Ungaria, România, Polonia și Turcia, într-o tranzacție de 830 milioane de euro.

ULTIMA ORĂ Rusia nu va mai accepta dolari sau euro pentru plata gazelor livrate \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Rusia nu va mai accepta dolari sau euro pentru plata gazelor livrate "țărilor ostile"

Ungaria a blocat însă inițial vânzarea subsidiarelor locale ale Aegon, printr-un decret al ministrului Internelor, cu argumentul că tranzacția ar amenința interesele legitime ale țării.

În februarie 2022, Comisia Europeană a decis că măsura a fost aplicată fără drept și a ordonat autorităților maghiare să își retragă votul negativ până pe 18 martie, pentru a evita un eventual proces la Curtea de Justiție.

Acordul dintre Aegon și VIG vizează 15 companii Aegon din Ungaria, România, Polonia și Turcia și era estimat să fie finalizat până la finele anului trecut.

VIG este principalul jucător pe piața asigurărilor în Austria și în Europa Centrală și de Est. Grupul este format din aproximativ 50 de companii din 30 de țări, având peste 25.000 de angajați și 22 milioane de clienți.

VIG este prezent în România prin Omniasig, Asirom și BCR Asigurări de Viață

Olandezii de la Aegon au intrat pe piața din România în 2007, prin divizia de pensii private, și în 2008 prin compania de asigurări de viață.

viewscnt
Afla mai multe despre
aegon
vanzare aegon vig
aegon ungaria
comisia europeana
tranzactie blocata
investigatie
aegon romania