Varșovia vrea o prezența militară americană permanentă în Polonia; Kremlinul amenință cu contramăsuri

Varșovia vrea o prezența militară americană permanentă în Polonia; Kremlinul amenință cu contramăsuri
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mai 2018

Polonia a propus Statelor Unite să aibă o prezența militară permanentă pe teritoriul său, potrivit unei surse guvernamentale de la Varșovia, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acest proiect îngrijorează Rusia, care vede în expansiunea NATO către frontierele sale un factor de destabilizare a întregii Europe, scrie News.ro.

Guvernul de varșovia ar putea să deblocheze până la două miliarde de dolari în vederea obținerii acestei prezențe militare americane pe teritoriul polonez, potrivit unei propuneri a Ministerului Apărării, scrie presa poloneză.

O sursă guvernamentală poloneză a confirmat pentru Reuters existența unei asemenea propuneri.

1 din 5 români este rezident în alte state UE, doar o parte sunt angajați și au studii. România - cea mai rapidă creștere în ultimii 10 ani ca pondere a cetățenilor plecați să trăiască în altă țară CITEȘTE ȘI 1 din 5 români este rezident în alte state UE, doar o parte sunt angajați și au studii. România - cea mai rapidă creștere în ultimii 10 ani ca pondere a cetățenilor plecați să trăiască în altă țară

Contactat în legătură cu acest lucru, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că orice țară suverană are dreptul să ia asemenea decizii, dar că acest lucru riscă să dăuneze securității Europei.

”Atunci când observăm expansiunea progresivă a structurilor militare ale NATO către frontiera noastră (...), este clar că acesta nu este un mijloc de consolidare a stabilității și securității pe continent”, a declarat el.

”Din contră, aceste inițiative expansioniste conduc Rusia să ia contramăsuri în vederea menținerii unui echilibru”, a subliniat peskov.

Polonia a aderat la NATO în 1999, odată cu Ungaria și Cehia.

Cinci ani mai târziu, Bulgaria, cele trei țări baltice - Estonia, Litiania și Letonia -, România, Slovacia și Slovenia, toate din fostul bloc comunist, au aderat la rândul lor la Alianța Nord-Atlantică.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
sua