VIDEO Inaugurarea ”Podului Crimeei” de către Putin, condamnată de SUA, UE și Ucraina

VIDEO Inaugurarea ”Podului Crimeei” de către Putin, condamnată de SUA, UE și Ucraina
scris miercuri, 09:10

Statele Unite au ”condamnat” inaugurarea de către președintele rus Vladimir Putin a ”Podului Crimeei”, marți, drept o încercare a Moscovei de a ”consolida anexarea ilegală” a acestui teritoriu ”care face parte din Ucraina”, relatează AFP.

”Construcția podului de către Rusia amintește voința insistentă a Rusiei de a încălca dreptul internațional”, a denunțat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, potrivit News.ro.

Podul - un șantier colosal și foarte simbolic - vizând să reducă izolarea peninsulei anexate de Moscova în 2014, a fost inaugurat marți de Vladimir Putin - la volanul unui camion portocaliu.

”Asta s-a întâmplat fără autorizarea Guvernului ucrainean”, a protestat Heather Nauert, care a deplâns faptul că ”Podul Crimeei” ”obstrucționează navigația, limitând mărimea navelor care pot să treacă prin Strâmtoarea Kerci, singura cale de acces prin apele teritoriale ale Ucrainei în Marea Azov”.

VIDEO O companie nonprofit va crea o arhivă istorică a umanității pe Lună CITEȘTE ȘI VIDEO O companie nonprofit va crea o arhivă istorică a umanității pe Lună

”Ne reafirmăm atașamentul față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a subliniat ea.

Toate sancțiunile americane legate de anexarea Crimeei - inclusiv cele vizând persoane și entități implicate în șantierul podului - ”vor rămâne în vigoare atât timp cât Rusia nu va preda Ucrainei controlul asupra peninsulei”, a anunțat reprezentanta diplomației americane.

UE CONDAMNĂ O ”NOUĂ ÎNCĂLCARE A SUVERANITĂȚII” UCRAINEI

Podul care leagă Crimeea de Rusia, inaugurat de Putin la patru ani de la anexarea peninsulei ucrainene de către Moscova, este ”o nouă încălcare a suveranității” Kievului, a deplâns marți UE.

Rusia a construit această infrastructură ”fără consimțământul Ucrainei”, a denunțat o purtătoare de cuvânt a Serviciului Acțiunii Externe al Uniunii (SEAE).

”Asta constituie o nouă încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei de către Rusia”, a subliniat ea.

KIEVUL ACUZĂ MOSCOVA DE ÎNCĂLCAREA DREPTULUI INTERNAȚIONAL

Premierul ucrainean Volodimir Groisman a acuzat marți Rusia, într-un interviu acordat AFP, de ”încălcarea dreptului internațional” prin inaugurarea ”Podului Crimeei”.

”Ocupantul rus (...) continuă să calce în picioare dreptul internațional”, a denunțat el.

”Rusia o va plăti foarte scump”, a amenințat Groisman.

Putin a inaugurat podul traversându-l la volanul unui camion portocaliu.

El a inaugurat astfel trosonulrutier al acestui pod foarte simbolic pentru Kremlin, potrivit unor imagini transmise în direct la televiziune.

Urmat de aproximativ zece camioane - de asemenea portocalii - și alte vehicule, președintele rus - putrând blugi și o bluză neagră - s-a instalat la volanul vehiculului, a tras frâna și a pornit pe ”Podul Crimeei”.

Podul, cu o lungime de 19 kilometri, asigură o legătură între Peninsula Taman, în sudul Rusiei, și Peninsula ucraineană Kerci, în Crimeea, anexată de Moscova în martie 2014.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
rusia
pod
crimeea