VIDEO Inaugurarea ”Podului Crimeei” de către Putin, condamnată de SUA, UE și Ucraina

VIDEO Inaugurarea ”Podului Crimeei” de către Putin, condamnată de SUA, UE și Ucraina
scris 16 mai 2018

Statele Unite au ”condamnat” inaugurarea de către președintele rus Vladimir Putin a ”Podului Crimeei”, marți, drept o încercare a Moscovei de a ”consolida anexarea ilegală” a acestui teritoriu ”care face parte din Ucraina”, relatează AFP.

”Construcția podului de către Rusia amintește voința insistentă a Rusiei de a încălca dreptul internațional”, a denunțat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, potrivit News.ro.

Podul - un șantier colosal și foarte simbolic - vizând să reducă izolarea peninsulei anexate de Moscova în 2014, a fost inaugurat marți de Vladimir Putin - la volanul unui camion portocaliu.

”Asta s-a întâmplat fără autorizarea Guvernului ucrainean”, a protestat Heather Nauert, care a deplâns faptul că ”Podul Crimeei” ”obstrucționează navigația, limitând mărimea navelor care pot să treacă prin Strâmtoarea Kerci, singura cale de acces prin apele teritoriale ale Ucrainei în Marea Azov”.

VIDEO O companie nonprofit va crea o arhivă istorică a umanității pe Lună CITEȘTE ȘI VIDEO O companie nonprofit va crea o arhivă istorică a umanității pe Lună

”Ne reafirmăm atașamentul față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a subliniat ea.

Toate sancțiunile americane legate de anexarea Crimeei - inclusiv cele vizând persoane și entități implicate în șantierul podului - ”vor rămâne în vigoare atât timp cât Rusia nu va preda Ucrainei controlul asupra peninsulei”, a anunțat reprezentanta diplomației americane.

UE CONDAMNĂ O ”NOUĂ ÎNCĂLCARE A SUVERANITĂȚII” UCRAINEI

Podul care leagă Crimeea de Rusia, inaugurat de Putin la patru ani de la anexarea peninsulei ucrainene de către Moscova, este ”o nouă încălcare a suveranității” Kievului, a deplâns marți UE.

Rusia a construit această infrastructură ”fără consimțământul Ucrainei”, a denunțat o purtătoare de cuvânt a Serviciului Acțiunii Externe al Uniunii (SEAE).

”Asta constituie o nouă încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei de către Rusia”, a subliniat ea.

KIEVUL ACUZĂ MOSCOVA DE ÎNCĂLCAREA DREPTULUI INTERNAȚIONAL

Premierul ucrainean Volodimir Groisman a acuzat marți Rusia, într-un interviu acordat AFP, de ”încălcarea dreptului internațional” prin inaugurarea ”Podului Crimeei”.

”Ocupantul rus (...) continuă să calce în picioare dreptul internațional”, a denunțat el.

”Rusia o va plăti foarte scump”, a amenințat Groisman.

Putin a inaugurat podul traversându-l la volanul unui camion portocaliu.

El a inaugurat astfel trosonulrutier al acestui pod foarte simbolic pentru Kremlin, potrivit unor imagini transmise în direct la televiziune.

Urmat de aproximativ zece camioane - de asemenea portocalii - și alte vehicule, președintele rus - putrând blugi și o bluză neagră - s-a instalat la volanul vehiculului, a tras frâna și a pornit pe ”Podul Crimeei”.

Podul, cu o lungime de 19 kilometri, asigură o legătură între Peninsula Taman, în sudul Rusiei, și Peninsula ucraineană Kerci, în Crimeea, anexată de Moscova în martie 2014.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
rusia
pod
crimeea