VIDEO Numeroși polonezi au ieșit pe stradă pentru a cere ca țara să rămână în UE

VIDEO Numeroși polonezi au ieșit pe stradă pentru a cere ca țara să rămână în UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 oct 2021

Zeci de mii de polonezi au demonstrat duminică pentru a sprijini apartenența la Uniunea Europeană, după ce o decizie judecătorească potrivit căreia părți din legislația Uniunii Europene este incompatibilă cu Constituția a provocat îngrijorări că țara ar putea să iasă din blocul comunitar, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Politicieni europeni și-au exprimat îngrijorarrea legată de decizia de joi a Tribunalului Constituțional al Poloniei, pe care o consideră că subminează pilonul juridic pe care se bazează UE, scrie News.ro.

SpaceX a devenit a doua cea mai valoroasă companie privată din lume, de peste 100 de miliarde de dolari, în urma unei vânzări de acțiuni către investitorii existenți CITEȘTE ȘI SpaceX a devenit a doua cea mai valoroasă companie privată din lume, de peste 100 de miliarde de dolari, în urma unei vânzări de acțiuni către investitorii existenți

Potivit organizatorilor, protestele au avut loc în peste 100 de orașe și localități din Polonia și în câteva orașe din străinătate. La Varșovia, protestatarii au fluturat steaguri poloneze și ale UE și au scandat ”Rămânem”.

Donald Tusk, fost șef al Consiliului European și acum lider al principalului partid de opoziție, Platforma Civică, a declarat că politicile partidului Dreptate și Justiție (PiS) pun în pericol viitorul Poloniei în Europa.

"Știm de ce vor să plece (din UE) ... pentru a putea încălca regulile democratice", a spus el, vorbind în fața Castelului Regal din Varșovia, înconjurat de mii de protestatari flancați de dube de poliție.

PiS afirmă că nu are planuri pentru un ”Polexit”.

Dar guvernele populiste de dreapta din Polonia și Ungaria s-au confruntat din ce în ce mai mult cu Comisia Europeană cu privire la chestiuni care variază de la drepturile LGBT la independența judiciară.

Salutând joi decizia instanței, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că fiecare stat membru trebuie tratat cu respect, iar UE nu ar trebui să fie doar ”un grup al celor care sunt egali și mai egali”.

Televiziunea de stat TVP, despre care criticii spun că se concentrează în mare măsură pe prezentarea punctului de vedere al guvernului, a afișat o burtieră pe care scria ”protest împotriva constituției” în timpul acoperirii evenimentelor de duminică.

Între vorbitorii de la demonstrație s-au aflat politicieni din toată opoziția, artiști și activiști.

”Aceasta este Europa noastră și nimeni nu ne va scoate din ea”, a spus Wanda Traczyk-Stawska, un veteran în vârstă de 94 de ani al Revoltei de la Varșovia din 1944 împotriva ocupanților germani naziști.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
polonia