VIDEO Protestele de la Chișinău au început cu alerte cu bombă. Protestatarii încearcă să forțele cordoanele poliției

VIDEO Protestele de la Chișinău au început cu alerte cu bombă. Protestatarii încearcă să forțele cordoanele poliției

Foto: TV8

Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mar 2023

Oameni chemați la proteste de partidul lui Ilan Șor au început să se adune, duminică, la Chișinău, pentru a cere guvernului să le plătească integral facturile, în condițiile în care poliția anunțase anterior că s-ar fi pregătit cu această ocazie provocări, în spatele cărora ar fi serviciile speciale ale Rusiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De altfel, în jurul orei la care au început să se strângă protestatarii, deja autoritățile primiseră patru apeluri telefonice care anunțau amplasarea unor bombe, o tehnică din războiul hibrid cu care Republica Moldova a devenit deja familiarizată.

FOTO Carambol pe o autostradă din Ungaria din cauza unei furtuni de praf, zeci de mașini implicate CITEȘTE ȘI FOTO Carambol pe o autostradă din Ungaria din cauza unei furtuni de praf, zeci de mașini implicate

Reuters, care a stat de vorbă cu ministrul de interne Ana Revenco și cu Valeriu Mija, secretar de stat în Ministerul Apărării de la Chișinău, relata vineri că falsele alerte cu bombă au devenit parte din viața de zi cu zi a moldovenilor, consumând resursele oficiae. Autoritățile au primit peste 400 de amenințări false prin telefon sau e-mail începând din vara anului trecut, necesitând intervenții pentru care a fost nevoie în total de mobilizarea a 9.000 de polițiști. Aeroportul din Chișinău, instituțiile de învățământ, instanțele de judecată, spitalele și centrele comerciale s-au numărat printre țintele falselor alerte cu bombă.

Încă de la începutul protestelor de duminică, 54 de participanți, dintre care 21 de minori, cu comportament dubios și obiecte interzise la ei, au fost conduși la Inspectoratul de Poliție pentru identificare și documentare. „Amintim repetat organizatorilor să nu admită participarea la întrunire a minorilor neînsoțiți de adulți”, a transmis poliția.

Unde își vor face turiștii ruși concediul în 2023. Siria și Angola, printre favorite CITEȘTE ȘI Unde își vor face turiștii ruși concediul în 2023. Siria și Angola, printre favorite

Doi dintre cei ridicați de poliție aveau asupra lor obiecte periculoase, inclusiv substanțe inflamabile, potrivit TV8.

Protestul de duminică de la Chișinău a fost convocat de „Mișcarea pentru popor”, o alianță din care fac parte mai multe asociații și formațiuni coagulate în jurul Partidul ȘOR.

Cu câteva ore înainte de ora anunțată pentru protest, 13:00, Poliția Națională a dezvăluit că a destructurat o rețea care primea instrucțiuni de la serviciile secrete ruse și care punea la cale organizarea unor provocări și incidente în timpul demonstrațiilor. Ca urmare, două dintre formațiunile care fac parte din „Mișcarea pentru popor” și-au anunțat oficial retragerea, însă protestul rămâne asumat de partidul lui Ilan Șor - oligarh prorus dat în căutare internațională - a cărui principală figură publică rămâne deputata Marina Tauber.

Coloanele de manifestanți s-au pus în mișcare spre Parlament, iar traficul pe principalul bulevard al Capitalei a fost întrerupt. Manifestanții au adus o pancartă cu mesajul „Nu războiului”, relatează TV8.md.

VIDEO Gheorghe Hagi, îndemn pentru donații la teledon din Turcia. Au vorbit și Guardiola, Wenger și Klopp. Omagiu tulburător pentru oamenii din lumea sportului care au murit din cauza cutremurelor CITEȘTE ȘI VIDEO Gheorghe Hagi, îndemn pentru donații la teledon din Turcia. Au vorbit și Guardiola, Wenger și Klopp. Omagiu tulburător pentru oamenii din lumea sportului care au murit din cauza cutremurelor

După ce s-au strâns la Parlament, Marina Tauber i-a chemat pe oamenii să meargă mai departe, însă oamenii legii nu le-au permis accesul, așa că protestatarii au început să forțeze cordonul format din polițiști, pentru a-și schimba locația și au început altercații.

Mai mulți polițiști au format un nou cordon și au blocat inclusiv cu autobuze bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Nemulțumiți, protestatarii au continuat să aibă altercații cu oamenii legii.

NewsMaker relatează că șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, se află în centrul Chișinăului și supraveghează personal protestul.

viewscnt
Afla mai multe despre
proteste chisinau
proteste republica moldova