VIDEO ”Un milion” de oameni au protestat la Varșovia împotriva Guvernului, cu două săptămâni înainte de alegerile parlamentare

VIDEO ”Un milion” de oameni au protestat la Varșovia împotriva Guvernului, cu două săptămâni înainte de alegerile parlamentare
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 oct 2023

Peste un milion de oameni, potrivit organizatorilor, s-au adunat duminică la un mare marș antiguvernamental, în centrul Varșoviei, la apelul opoziției, o adevărată demonstrație de forță cu 15 zile înainte de alegerile legislative, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Când văd aceste sute de mii de fețe zâmbind simt că vine un moment decisiv în istoria țării noastre”, a declarat la începutul marșului Donald Tusk, un fost premier și președinte al Consiliului European, care a devenit liderul blocului Platforma Civică (PO, centru), scrie News.ro.

Rușii, cei mai numeroși turiști din Antalya în acest an. Pe ce loc sunt românii CITEȘTE ȘI Rușii, cei mai numeroși turiști din Antalya în acest an. Pe ce loc sunt românii

Manifestația are obiecivul să mobilizeze oameni veniți din întreaga Polonie, guvernată de opt ani de către naționaliști eurosceptici.

”Marșul unui milion de inimi”, așa cum l-a denumit Donald Tusk, a început la prânz și aumplut cu o mulțime compactă marile străzi din centrul Varșoviei.

El marchează ”unul dintre cele mai mari evenimente” din istoria modernă a Poloniei și va face parte dintre ”cele mai mari manifestații din Europa ultimilor ani”, a dat asigurări Donald Tusk.

”Ei nu ne vor intimida. Nu ne vor reduce la tăcere. Este esențial ca întreaga Polonie să vadă că nimănui nu-i e frică de ei”, declara  el joi, la o reuniune publică, la Elblag (nord), referindu-se la Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la putere.

Duminică, liderii PiS organizează propia adunare, în orașul Katowice (sud).

La Varșovia, manifestanții, care agitau steaguri poloneze și europene și aveau o mică inimă alb-roșie - simbolul coaliției de centru - lipită pe piept, își clamau în cor și strigând dezacordul față de putere.

Unul dintr ei, Kazimierz Figzal, declară că a avut nevoie de șapte ore pentru a ajunge în capitală din sud-vestul Poloniei.

ONRC: Dizolvările de firme au crescut cu peste 9% în primele opt luni din 2023 CITEȘTE ȘI ONRC: Dizolvările de firme au crescut cu peste 9% în primele opt luni din 2023

”Ne-am săturat de lucrurile la care asistăm azi. Libertatea ne este redusă. Vrem democrație pentru copiii și nepoții noștri”, declară AFP acest bărbat în vârstă de 65 de ani.

Discursuri ale reprezentanților opoziției erau prevăzute la sfârșitul marșului.

Fostul președinte Lech Walesa, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1983, și-a anunțat participarea.

”NU S-A JUCAT ÎNCĂ NIMIC”

În pofida numeroaselor conflicte cu Uniunea Europeană (UE) și unor acuzații de aduce atingere statului de drept, PiS, partidul naționalist și populist al lui Jaroslaw Kaczynski, păstrează un avans confortabil în sondaje și este creditat cu aproximativ 35% dintre voturi, potrivit Institutului de sondare IBRiS.

PO se află pe poziția a doua, susținută de 27% dintre alegători, potrivit acestui studiu.

Însă, potrivit lui Donald Tusk, sondaje comandate de către partidul său arată că avansul PiS s-a redus recent la doar două puncte procentuale.

Apple lucrează la rezolvarea unei probleme care duce la încălzirea excesivă pe iPhone 15 CITEȘTE ȘI Apple lucrează la rezolvarea unei probleme care duce la încălzirea excesivă pe iPhone 15

”Nu s-a jucat încă nimic”, a declarat el la Elblag și a promis să ceară socoteală actualelor autorități după scrutin.

”Mulți dintre ei vor merge la închsioare pentru furt, pentru că au încălcat Constituția”, a subliniat Tusk.

Bartlomiej Piela a venit de la Katowice, unde este prevăzută o adunare PiS, în capitală, pentru a participa la manifestația opoziției și a protesta față de ”ceea ce se întâmplă în Polonia”.

”Ruperea drepturilor civile fundamentale și libertatea femeilor de a alege cum să trăiască, ațâțarea polonezilor unii împotriva altora... Sper că marșul va mobiliza oameni pentru asta să se schimbe”, își dorește acest bărbat în vârstă de 29 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
varșovia
proteste
polonia