Viktor Orban și guvernatorul băncii centrale intră în conflict deschis

Viktor Orban și guvernatorul băncii centrale intră în conflict deschis
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mar 2023

O ciocnire politică între Viktor Orban, care conduce Ungaria din 2010, și șeful băncii centrale, Gyorgy Matolcsy, fostul său ministru al economiei, a ieșit în evidență când guvernatorul a criticat pe față modul în care premierul a gestionat criza inflației, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Banca Centrală a Ungariei și-a întărit politica monetară "foarte disciplinată și strictă", iar guvernatorul i-a cerut guvernului premierului Viktor Orban să ajute la lupta împotriva inflației, după ce datele din februarie au arătat că inflația depășește în continuare 25%.

EXCLUSIV Ministerul Mediului a anunțat comercianții de automobile când lansează Rabla 2023 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministerul Mediului a anunțat comercianții de automobile când lansează Rabla 2023

Avertizând că Ungaria se confruntă cu riscuri legate de creșterea datoriei și de o convergență mai lentă către nivelurile de venit din Europa de Vest, Matolcsy a declarat că Orban a ignorat mai multe apeluri ale băncii în ultimii ani pentru reforme de stimulare a competitivității, ceea ce el a numit o oportunitate ratată, scrie News.ro

"În ultimul deceniu, Ungaria a avut obiective clare, de pildă să creeze un milion de noi locuri de muncă. Acum nu mai are niciun obiectiv", a declarat Gyorgy Matolcsy în fața parlamentului dominat de oamenii lui Viktor Orban.

"Când i-am cerut politicos, cu tact, dar totuși hotărât, prim-ministrului să definească un obiectiv tangibil pentru următorul deceniu, el mi-a spus: dacă măsor, pierd. S-a înșelat. Dacă nu măsori, cu siguranță pierzi", a declarat Matolcsy.

În februarie, inflația din Ungaria a încetinit pentru prima dată de la jumătatea anului 2021, deși doar cu puțin, deoarece rata globală a rămas peste 25%, ceea ce nu a oferit băncii centrale niciun motiv pentru a-și relaxa politica. Banca a lăsat ratele dobânzilor neschimbate săptămâna trecută, așa cum era de așteptat, și a declarat că va înăspri și mai mult condițiile de lichiditate, sfidând astfel presiunea guvernului de a reduce costurile de împrumut pe fondul unei încetiniri puternice a economiei.

"Se simte jignit guvernatorul băncii centrale? Este el frustrat? S-a certat cu premierul? Nu, Doamne ferește. Există un dezacord de principiu între guvern și banca centrală", a recunoscut Matolcsy în fața parlamentului. "Banca Națională a Ungariei trebuie să lupte împotriva inflației și cerem ajutorul guvernului în acest efort", a spus guvernatorul.

Comisia Europeană estimează o rată a inflației globale a Ungariei de 16,4% în acest an, cea mai mare din Uniunea Europeană, stimulată de creșterea prețurilor la alimente cu aproape 50% în ianuarie și de creșterile de două cifre ale prețurilor la servicii și energie.

Matolcsy, supranumit cândva de Orban "mâna sa dreaptă", a dezvăluit că ruptura între banca centrală și guvern a apărut în 2021, când inflația a început să crească. Banca "a frânat", în timp ce guvernul "a apăsat pe accelerație", a arătat guvernatorul.

Matolcsy a declarat că toate plafonările de prețuri încă în vigoare, inclusiv cele la unele alimente de bază, ar fi trebuit să fie eliminate încă de la începutul anului, deoarece au adăugat 3 până la 4 procente la inflație, iar bugetul pentru 2023 agravează în continuare presiunile inflaționiste.

Viceguvernatorul Barnabas Virag a declarat ulterior în fața deputaților că banca a urmărit să reducă inflația cât mai repede posibil până la un "interval scăzut", aproape de ținta sa de 3%, adăugând că o politică strictă era necesară și pentru a păstra stabilitatea financiară.Virag a declarat că Ungaria va avea o "sarcină dificilă" pentru a readuce inflația la un nivel de o singură cifră până la sfârșitul anului.

Reuters precizează că a solicitat un punct de vedere și de la biroul de presă al premierului Orban, dar încă nu a primit un răspuns.

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
ungaria