Vladimir Putin a anunțat un împrumut de 1,5 miliarde de dolari destinat Belarusului, într-un gest de susținere a președintelui Lukașenko

Vladimir Putin a anunțat un împrumut de 1,5 miliarde de dolari destinat Belarusului, într-un gest de susținere a președintelui Lukașenko
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 sep 2020

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni acordarea de către Rusia a unui împrumut de 1,5 miliarde de dolari Belarusului, într-un gest de susținere a președintelui Alexandr Lukașenko, care a solicitat sprijinul liderului de la Kremlin după cinci săptămâni de proteste care îi cer demisia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La o zi după ce peste 100.000 de protestatari au ieșit pe străzile din Minsk scandând ”Ești un șobolan”, Lukașenko l-a întâlnit pe Putin în stațiunea Soci, de la Marea Neagră, având nevoie urgentă de ajutor pentru a-și menține puterea de 26 de ani, scrie News.ro.

Renault investește masiv în marca Alpine și o lansează simultan în Formula 1 și în prima categorie la Le Mans CITEȘTE ȘI Renault investește masiv în marca Alpine și o lansează simultan în Formula 1 și în prima categorie la Le Mans

"În primul rând, vreau să vă mulțumesc ... vă mulțumesc personal și tuturor rușilor, tuturor, și nu îi voi enumera acum, celor care au fost implicați în susținerea noastră în această perioadă post-electorală", a spus Lukașenko.

Putin a oferit câteva detalii despre noul împrumut, despre care a spus că prim-ministrul Mihail Mișustin a fost de acord în timpul unei vizite recente în capitala belarusă.

Kremlinul a anunțat ulterior că o parte din bani vor fi folosiți pentru a refinanța împrumuturile existente. Cei doi președinți au fost de acord să stimuleze cooperarea comercială și au discutat despre aprovizionarea cu energie pentru Belarus, pe parcursul celor aproape patru ore de discuții.

”Alexandr Grigorievici (Lukașenko) este președintele legitim al Belarusului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, jurnaliștilor, la întrebarea dacă liderul belarus nu și-a pierdut legitimitatea ca urmare a protestelor.

Putin a declarat că cele două țări vor continua cooperarea în domeniul apărării. Cu câteva ore mai devreme, agențiile de presă rusești relataseră că Moscova trimite parașutiști pentru exerciții comune.

Liderul rus a susținut, de asemenea, planurile anunțate anterior de Lukașenko pentru o reformă constituțională, pe care opoziția a respins-o drept o cascadorie pentru păstrarea puterii după alegerile prezidențiale disputate din 9 august.

Reacționând la știrile referitoare la împrumutul rus, Tihanuskaia a scris pe platforma de socializare Telegram: ”Dragi ruși! Impozitele voastrevor plăti pentru bătăile noastre. Suntem siguri că nu doriți asta. Acest lucru poate prelungi plecarea lui Lukașenko, dar nu poate împiedica victoria oamenilor”, a spus ea.

Valoarea împrumutului depășește ușor suma de 1,4 miliarde de dolari pe care Belarusul a cheltuit-o luna trecută din rezervele de aur și valutare, pentru a-și susține moneda.

Un analist politic rus, Fiodor Lukianov, a declarat că împrumutul este un sprijin semnificativ pentru Lukașenko.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
lukașenko
belarus