Vladimir Putin a promulgat o lege care permite ca orice persoană care distribuie conținut media sau care primește finanțare din străinătate să fie etichetată drept agent străin

Vladimir Putin a promulgat o lege care permite ca orice persoană care distribuie conținut media sau care primește finanțare din străinătate să fie etichetată drept agent străin
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 dec 2019

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat luni o lege care permite ca străinii să fie etichetați ca agenți străini, atrăgând critici din partea grupurilor de protecție a drepturilor omului, care afirmă că măsura va restricționa și mai mult libertatea presei din țară, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O primă lege referitoare la agenții străini a fost adoptată în Rusia în 2012, aceasta dând autorităților posibilitatea să eticheteze ca agenți străini organizații nonguvernamentale și de protecție a drepturilor omului. Termenul are o conotație negativă, de tipul erei sovietice, scrie News.ro.

Extinderea definiției de agent străin pentru a include persoane private provoacă acum noi îngrijorări legate de capacitatea jurnaliștilor independenți și a bloggerilor de a-și desfășura activitatea în Rusia.

UniCredit își reduce participația deținută la Yapi Kredi Bank din Turcia CITEȘTE ȘI UniCredit își reduce participația deținută la Yapi Kredi Bank din Turcia

Mai multe grupuri de protecție a drepturilor omului, între care Human Rights Watch, au cerut să se renunțe la această inițiativă.

Potrivit legii, toate materialele publicate de persoane care primesc fonduri din străinătate vor fi etichetate ca fiind distribuite de un agent străin. Legea mai afirmă că orice persoană care distribuie conținut media străin poate fi etichetat ca agent străin.

Grupurile de protecția omului și alte organizații desemnate de Ministerul rus al Justiței drept agenți străini pot fi verificate pe loc.

Legea rusească mai cere așa-numiților agenți străini să prezinte rapoarte regulate referitoare la finanțarea și obiectivele lor, modul în care își cheltuiesc banii și de cine sunt conduși.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
agent strain