VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – De la pasiune la business. Cum a reușit o companie să devină un nume de referință în România

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – De la pasiune la business. Cum a reușit o companie să devină un nume de referință în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 feb 2023

Bento, companie antreprenorială românească, specializată în dezvoltarea și implementarea de soluții software și furnizarea de servicii de infrastructură IT și Cloud, a fost înființată în 2004 de către Adrian, Corneliu și Vlad Bodea, inițial sub numele de 2B Intelligent Soft. De atunci, compania a crescut treptat, ajungând în prezent un nume de referință pe piața de IT locală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“N-am pornit neapărat de la vreo viziune sau de la vreun vis. A fost mai degrabă vorba de o pasiune împărtășită între mine și Radu pentru tehnologie și, de asemenea, un drive de a face lucruri cu impact”, spune, la emisiunea Poveștile Bursei de la PROFIT NEWS TV, Vlad-Ermil Bodea, co-fondator și Membru Executiv în Consiliul de Administrație al Bento.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – De la pasiune la business. Cum a reușit o companie să devină un nume de referință în România

În 2006, s-a alăturat echipei Bento și Radu Scarlat, coleg cu Vlad Bodea la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității București.

“Am început de când eram în facultate să lucrăm noi doi în compania asta și aveam practic un prim și singur client la momentul ăla. Lucram ca un fel de freelanceri. Ni s-a părut foarte challenging că trebuia să facem niște chestii concrete. Ne alegeam împreună proiectele și rolul în proiecte, dar aveam roluri efectiv tehnice.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – De la pasiune la business. Cum a reușit o companie să devină un nume de referință în România

Lucrurile n-au crescut fulminant. Noi eram încă foarte tineri, eram în continuare și la facultate. Nu aveam neapărat un plan să creăm o companie și să o ducem mai departe, dar au venit toate lucrurile organic și natural”, afirmă Radu Scarlat, Partener și Președinte al Consiliului de Administrație al Bento.

Primele proiecte importante ale companiei au vizat dezvoltarea și implementarea unui server de comunicație care a fost folosit într-un sistem de automatizare a distribuției energiei electrice, administrarea unei rețele regionale și implementarea unei soluții de workforce management.

“Astea ne-au maturizat cumva vis-a-vis de rigoarea în dezvoltarea software. Când am luat prima dată administrarea unei rețele IT regionale, asta ne-a împins să dezvoltăm o echipă regională și să căpătăm niște competențe în management. Iar al treilea proiect major făcut a fost implementarea unei soluții de workforce management.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – De la pasiune la business. Cum a reușit o companie să devină un nume de referință în România

A fost un proiect foarte complex ca și structură de stakeholderi și am căpătat foarte mult know-how în zona asta de management al oamenilor, management politic, dar a fost și prima interacțiune cu zona de workforce management. De la proiectul ăsta am căpătat gustul pentru zona de workforce management și un pic de experiență și ne-a tot ținut pe direcția respectivă”, precizează Vlad-Ermil Bodea, adăugând că toate proiectele Bento sunt despre automatizare și optimizarea operațională.

“Ne dorim să automatizăm și să optimizăm lumea prin tehnologie”, subliniază el.

În cei peste 18 ani de existență, odată cu creșterea complexității proiectelor și a portofoliului de servicii livrate, compania și-a lărgit sfera de expertize și s-a dezvoltat într-o organizație agilă, susținută de o viziune de business axată pe creativitate, inovare și viteză de implementare.

“Când m-am alăturat Bento, era o companie pe la început, cel puțin în partea de soft, și am găsit niște oameni dornici să mergem la drum cu niște proiecte care la momentul respectiv păreau pur și simplu nebunie curată.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – De la pasiune la business. Cum a reușit o companie să devină un nume de referință în România

Unul dintre proiectele de la început era legat de posibilitatea de a calcula pierderi la facturile de energie electrică pentru un distribuitor care avea de făcut această verificare în momentul în care ANRE a făcut o modificare asupra legislației. Ăsta a fost unul dintre proiectele importante care ne-a adus respectul anumitor persoane din industrie”, afirmă Dan Giușcă, Partener, Lead Software Architect al Bento.

Astăzi, Bento oferă servicii de software, IT, infrastructură și cloud pentru industrii din domenii diferite, de la energie și utilități, la agricultură, IT, mass-media, sănătate, distribuție, transporturi, FMCG, telecomunicații și servicii.

“Firma Bento a crescut în acest mediu industrial specific domeniului energetic. Prin urmare și competențele noastre sunt specifice acestei industrii. Activăm cu succes în zona de tobaco, healthcare. Avem doi clienți importanți în SUA care activează în acest sector. Cred că cel mai draconic standard de securitate este cel folosit în SUA și implementat pentru firmele de healthcare”, spune Andrei Cupaciu, Partener, Director divizia de IT, Infrastructură și Cloud în cadrul Bento.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – De la pasiune la business. Cum a reușit o companie să devină un nume de referință în România


Axându-se puternic pe dezvoltarea de soluții software proprii (Bento Field Service Software, Bento Mobile Service Management și, mai recent, Bento Grânar), compania și-a asigurat locul printre creatorii români de tehnologie de top.

“Prima versiune a unui software de tip field service am dezvoltat-o în 2015. Și am avut câteva proiecte în care am implementat software-ul altor vendori și așa am dobândit noi foarte multă experiență și know-how în ceea ce privește businessul altor companii care folosesc produse de tip field service”, precizează Radu Scarlat.

“Produsul nostru cel mai important în momentul de față este Bento Field Service Software, care se adresează companiilor care au lucrători în teren și asigură comunicarea cu aceștia prin intermediul unor device-uri mobile.

Un alt produs important care a venit cumva conex cu produsul de field service este mobile device management, care se referă la adminsitararea unei flote de telefoane, adică se adresează companiilor care au multe device-uri mobile și își doresc să facă administrarea acestora din punct de vedere al securității.

Bento Grânar este, de asemenea, un produs important, care se adresează celor care dețin depozite de cereale și asigură managementul activităților care se întâmplă în zona de depozitare, cu diverse soluții pentru optimizarea proceselor care sunt acolo”, completează Dan Giușcă.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Inovația este cheia. Cum s-a transformat o fabrică din Bistrița într-un jucător regional la cele mai înalte standarde internaționale. Istoria începe cu un meșter sas CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Inovația este cheia. Cum s-a transformat o fabrică din Bistrița într-un jucător regional la cele mai înalte standarde internaționale. Istoria începe cu un meșter sas

Andrei Cupaciu adaugă că evoluția proiectelor a ținut foarte mult și de echipa pe care Bento a reușit să o formeze.

“Dacă în trecut vorbeam de proiecte de până în 200.000 de euro, în momentul de față Bento desfășoară proiecte de anvergură, cu valori ce depășesc 2 milioane de euro”, punctează acesta.
Strategia de creștere a companiei se concentrează pe perfecționarea actualelor produse, dar și pe extinderea portofoliului de soluții software.

“Perfecționarea produselor pe care le avem practic presupune să aducem noi module sau să le mărim piața potențială, adică să ne adresăm cât mai multor clienți. În principal, am mers pe strategia de investit în produse software, continuăm să creăm și să îmbunătățim produsele noastre software ca o modalitate de a crește mult mai repede”, mai spune Radu Scarlat.

“Să faci dezvoltare de produs înseamnă să ai o viziune pentru acel produs. Trebuie să te gândești cum evoluează acel produs astfel încât să ofere beneficii și ulterior. Clienții noștri au reușit să-și mărească profitabilitatea, să scadă costurile cu ajutorul produselor noastre”, precizează Dan Giușcă.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei - În plin avânt. Meta Estate Trust țintește listarea pe piața principală a BVB, noi investiții, dar și lansarea unei platforme de crowdfunding pentru proiecte imobiliare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei - În plin avânt. Meta Estate Trust țintește listarea pe piața principală a BVB, noi investiții, dar și lansarea unei platforme de crowdfunding pentru proiecte imobiliare

În martie 2022, Bento s-a listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București, inaugurând o nouă etapă în evoluția și dezvoltarea companiei.

“Cochetam de 4-5 ani cu ideea de a ridica capital pentru a investi în propriile produse software. Am remarcat că contextul pieței de capital e favorabil și, deși asta nu fusese de la început o opțiune foarte sus pe listă, ușor-ușor a crescut în priorități, a ajuns pe locul 1 și ne-am listat.

Cred că suntem într-un punct în care avem un risc destul de mic raportat la potențialul de creștere și de asta e un moment bun de investit în Bento acum pentru că, practic, luăm investitorii alături de noi în povestea asta”, spune Vlad-Ermil Bodea.

El adaugă că focusul companiei se va menține în continuare pe dezvoltarea de produse proprii.

“Tranziția de la o companie care livrează în principal servicii și custom software la un vendor de soluții care livrează licențe este una substanțială și implică o schimbare profundă a modului de lucru”, afirmă Bodea.

viewscnt
Afla mai multe despre
bento
vlad bodea