VIDEO PROFIT LIVE Simona Constantinescu, președinte FIHR și CEO Ana Hotels: Natura sălbatică, încă nesuprapopulată de turiști e un segment care pare că începe să atragă. România aici reușește să vină cu o ofertă bună

VIDEO PROFIT LIVE Simona Constantinescu, președinte FIHR și CEO Ana Hotels: Natura sălbatică, încă nesuprapopulată de turiști e un segment care pare că începe să atragă. România aici reușește să vină cu o ofertă bună
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mar 2024

Piața hotelieră e așteptată să înregistreze niveluri similare în primul trimestrul al anului cu perioada similară din 2023, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV,  Simona Constantinescu, președinte al Federației Industriei Hoteliere din România și CEO Ana Hotels. Turiștii străini sunt tot mai interesați de natura sălbatică din România, adaugă ea.

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

„De obicei, începutul de an pentru businessul de oraș e un pic mai jos, luna ianuarie e puțin mai jos, pentru că oamenii sunt încă în vacanță și asta se reflectă în mai puțin business în oraș și mai mult business în stațiunile montane, dacă e zăpadă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Am văzut o lună ianuarie un pic mai jos decât anul trecut, între 6 și 10% în funcție de regiuni, dar februarie și-a revenit atât pe turismul de business în orașe, cât și de vacanțe în stațiunile montane. Și ne așteptăm să-și revină trimestrul I, să fie măcar la nivel anului trecut.

În plus, businessul de oraș e cumva în linie cu impactul pe care l-a avut conflictul din Orientul Mijlociu pentru că avem un număr mai redus de vizitatori din Israel și orașele resimt acest deficit, care nu a fost înlocuit de alți turiști din alte regiuni. Și nefiind partea de conferințe și evenimente în luna ianuarie de aici se resimte scăderea”, mai spune aceasta, adăugând că în ceea ce privește turismul montan hotelierii au înregistrat niveluri similare cu anul anterior.  

Recent, România a participat și la târgul de turism de la Berlin, după 5 ani în care standul țării nu a fost prezent la eveniment, alături de alți 38 de co-expozanți.

Din fericire, a fost un stand foarte apreciat. A fost o prezență foarte bună, după 5 ani de absență, care era necesară și cerută de parteneri.

„Urmează să mai facem pași. Nu ajunge numai o vizită la târg. Trebuie să continuăm să avem infotrip-uri cu operatorii mari din Germania și alte țări, trebuie să avem campanii dedicate în funcție de segmentarea de piață și de profilul turiștilor pe care vrem să-i aducem în România. Suntem într-un proces de lucru cu ministerul nostru.

VIDEO PROFIT LIVE Cătălin Anghel, fondator Cautcurier.ro: Ne-am propus ca până la finalul anului să intrăm în 10 noi orașe. Ne pregătim pentru o finanțare serie A care ne va ajuta să scoatem produsul în Europa și SUA CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Cătălin Anghel, fondator Cautcurier.ro: Ne-am propus ca până la finalul anului să intrăm în 10 noi orașe. Ne pregătim pentru o finanțare serie A care ne va ajuta să scoatem produsul în Europa și SUA

Segmentarea în România și direcționarea campaniilor pentru diferitele țări trebuie făcute pe un profilul al turistului din țările respective. În momentul acesta, nu avem o astfel de segmentare la nivel strategic în minister. Avem intenția de a promova România ca și natură sălbatică, încă nesuprapopulată de turiști și ăsta e un segment care pare ca începe să atragă”, precizează Simona Constantinescu, adăugând că a fost un interes crescut al turiștilor străini pentru România în ceea ce privește natura sălbatică a țării.

„Tendințele sunt pe a căuta destinații unde să se și relaxeze oamenii. Ei caută din ce în ce mai mult să se și odihnească în vacanțe, nu doar să viziteze și să stea la cozi sau doar în destinații aglomerate. Și România aici reușește să vina cu o ofertă bună, deși mai avem de lucrat la infrastructură pentru a oferi condiții optime.

Vom vedea mult turism de apartament și camere de închiriat care la noi e încă sub-reglementată, deci nu vom putea să monitorizam neapărat rezultatul unei creșteri a cererii turistice pentru că nu avem un sistem digitalizat de raportare în relația cu autoritățile statului. Și aici iarăși lucrăm cu ministerul pentru a construi asta”, completează ea.

Simona Constantinescu mai spune și că modificările aduse codului fiscal, intrate în vigoare de la 1 ianuarie, au impactat industria de turism. Trecerea de la impozit specific la impozit pe profit, creșterea cotei de TVA pentru anumite produse se va reflecta în creșterea prețurilor.

„Trebuie să ne calibrăm prețurile și lucrăm la o optimizare a impactului pe care îl are costul cu aprovizionarea anumitor produse vs. prețuri de vânzare. Nu ne așteptăm în acest an la modificări fiscale, dar probabil ca anul viitor ele vor apărea.

Suntem și într-un proces destul de anevoios de actualizare a legislației pe domeniul turismului. Legislația aplicabilă nu este actualizată de mai bine de 11 ani și sunt foarte multe acte normative care fiind în urmă nu mai pot fi aplicate”, afirmă ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
simona constantinescu
fihr
ana hotels