Costurile de publicitate au crescut semnificativ în prima jumătate a anului 2025 și estimările indică continuarea acestui trend și în a doua parte a anului, spune, la Profit.ro TV Vlad Niță, fondator DoAds, agenție de publicitate, specializată pe marketing digital.
„Costurile pe click au crescut semnificativ în 2025. Avem chiar și situații unde vedem peste 31% pentru reclamele pe Google și 13% în reclamele pe Facebook.
Și aceste creșteri vin atât în contextul unei piețe tot mai aglomerate, pentru că din ce în ce mai mulți antreprenori și mai multe afaceri vin către spațiul publicitar online pentru a-și plasa reclame și pentru a-și promova afacerile, însă, în aceeași măsură, avem și jucători internaționali, în special marketplace-urile din China, care au intrat foarte agresiv în Europa și implicit și în România, cu bugete masive de publicitate, care aglomerează foarte mult spațiul publicitar.
Iar pe lângă asta, adăugăm în ecuație și războiul tarifelor americane care afectează foarte mult piața de reclame”, mai spune acesta.
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Și comportamentul consumatorului digital s-a schimbat semnificativ, fiind puțin mai „rezervat în a face achiziții rapide”. Astfel că, oamenii sunt mai atenți la modul în care își cheltuie banii și decizia de cumpărare durează mai mult.
„Iar fără o strategie bine pusă la punct în care targetăm, personalizăm și retargetăm oamenii și posibilii noștri clienți, vânzările pot scădea și traficul, chiar dacă el rămâne constant, sunt mai puține vânzări”, subliniază acesta.
Vlad Niță se așteaptă și la o concurență mai mare în Europa în special din partea acelor magazine care vindeau preponderent în SUA, pe fondul impunerii tarifelor vamale.
„Prin închiderea pieței americane pentru ei se mută tot mai mult focusul către Europa. Am văzut deja din anii trecuți că acele magazine investesc din ce în ce mai mult la nivel european. E și o piață emergentă în România și în continuare are loc foarte mult de creștere în segmentul de e-commerce.

Dacă când ne comparăm cu o piață ca UK, unde segmentul de e-commerce este de peste 30%, noi suntem undeva la 9 sau 10% în continuare. Deci loc de creștere este și vom vedea în continuare o competiție foarte mare din aceste marketplace-uri din China și de ce nu poate și din alte regiuni.
De asemenea, vedem și din Turcia niște furnizori de tip marketplace care încep să capteze tot mai mult din piață și mai ales din zona de fashion”, precizează fondatorul DoAds.
Creșterea costurilor pentru magazinele online se vor reflecta și în prețul final la consumatori, însă nu la fel în toate industriile, mai adaugă acesta.
„Nu cred că toate industriile vor resimți la fel aceste creșteri. Acolo unde sunt marjele mai mici, adaptările de preț vor fi mai rapide și mai vizibile.

Acum, consumatorul român este și a fost mereu foarte sensibil la prețuri, de aceea brandurile care vor comunica transparent aceste schimbări, creșterile de prețuri și vor explica de ce au crescut prețurile, dar și care vor adăuga valoare suplimentară, cum ar fi servicii mai bune, beneficii extra, vor reuși cu siguranță să își păstreze clienții aproape.
Vedem o tendință în care promoțiile agresive lasă loc programelor de fidelizare, de membership-uri, dar și oferte, ceea ce aduce mai multă stabilitate în business-urile online”, mai spune Vlad Niță.
În „bătălia” cu marii giganți internaționali, magazinele online locale pot avea un avantaj competitiv mizând pe personalizare.
„Marketplace-urile internaționale poate vând mai ieftine produsele, dar nu au această "autohtonitate", adică nu comunică cu consumatorul român, nu pot să aibă o livrare rapidă, nu pot să facă niciun marketing foarte personalizat. Și, practic, cuvântul anului 2025 și anilor care vor urma, cu siguranță, este personalizarea pentru publicul nostru. Ceilalți giganți internaționali fac un marketing foarte general și generalizat pentru toată lumea”, explică acesta.
Agenția DoAds se va extinde anul acesta și internațional, începând cu țările din regiunea DACH (Germania, Austria și Elveția).